26 september 2020

Carnaval van 2021 in de zomer, niet in de winter

Carnaval in Beek 2019

Geen carnavalsfeesten of -optochten in de gemeente Berg en Dal deze winter, maar een zomercarnaval. Dat hebben de stichting Rozenmaondag, de overkoepelende carnavalsorganisaties Helaho (Het Laag en Hoog), het SOK (Samenwerkings Orgaan Karnaval) en de gemeente gezamenlijk besloten. Deze organisaties gaan samen met de carnavalsverenigingen bekijken hoe er invulling gegeven kan worden aan het zomercarnaval. Waarom zomercarnaval? Carnaval deze winter laten doorgaan zou vanwege het coronavirus zoveel beperkingen opleveren dat de betrokken organisaties hebben besloten er in 2021 een zomercarnaval van te maken. De warme periode biedt veel meer mogelijkheden om (buiten) activiteiten te organiseren, waarbij het eenvoudiger is om ieders gezondheid zoveel mogelijk te waarborgen. Wanneer, waar en in welke vorm dit carnaval gaat plaatsvinden gaan de betreffende organisaties nog bepalen, samen met de carnavalsverenigingen. Vanzelfsprekend is dit mede afhankelijk van de voorschriften van het Rijk, de verspreiding van het virus en het coronaplan dat vereist is. Wat vinden de betrokkenen? Tini Huijbers (Helaho): “Zomercarnaval lekker warm in Helaho. Dat wordt feest in deze regio.” Willem Thijssen (SOK): “Carnaval ien Rio kan niet tegen Gruusbek op”. Dat gaan we aankomend seizoen met elkaar bewijzen door alles wat we normaal doen naar een later coronaveilig tijdstip te verplaatsen. Blijf gezond!” Rogier Uijen (Rozenmaondag): Helaas geen optocht en gefeest deze winter. Maar wij gaan er alles aan doen om Berg en Dal dé zomercarnaval gemeente van Gelderland te maken en samen te genieten van wederom een grootse RozenMaondag optocht.” Mark Slinkman (burgemeester): “Ik ben blij dat we carnaval in 2021 niet overslaan, en kiezen voor een coronaveilige invulling. Ik heb veel waardering voor de verenigingen en de wijze waarop we de handen ineen hebben kunnen slaan.” zie bericht in de Gelderlander.