1 september 2020

Burgemeesters openen expositie “A Bridge too far” in Nijmegen

Burgemeester Marcouch (l) en burgemeester Bruls openen de expositie.

Dinsdagmiddag werd in/voor het Infocentrum WO2 Nijmegen (voor de Lindenberg) aan de Ridderstraat de expositie “A Bridge Too Far” geopend door de Nijmeegse burgemeester Bruls en de Arnhemse burgemeester Marcouch. Voordat de expositie geopend werd spraken de beide burgemeesters met Wiel Lenders, directeur van Vrijheidsmuseum Groesbeek. Ze spraken o.a. over de historische correctheid van de film, bekende acteurs die speelden in de film en de verschillende locaties waar de film opgenomen werd en wanneer zij de film voor het eerst gezien hadden.  Beide burgemeesters gaven aan dat ze bij de start van de film in 1976 nog te jong waren om de film al te bekijken, waarbij Marcouch ook nog aangaf dat hij pas in 1979 naar Nederland was gekomen. Na de officiële opening spraken de burgemeesters met Cees Lange en Ton van Roozendaal, die als figuranten in deze film hadden meegespeeld. De aanwezigen waren het erover eens dat de film een goede indruk geeft over de gebeurtenissen rondom Operatie Market Garden in de omgeving van Nijmegen en Arnhem. De film werd miljoenen keren bekeken en de naam “Een brug te ver” is inmiddels een internationaal begrip geworden. Ook werd er gesproken over de rol van de Polen tijdens Operatie Market Garden in 1944. De expositie omvat een digitale presentatie van een grote collectie foto’s. Enkele beelden zijn ook uitvergroot in de bezoekersruimte te zien en er wordt een selectie getoond van een aantal iconische objecten uit de film. De foto’s van de expositie zijn genomen door Reineke Kramer, de productie-assistente van destijds,en de beide figuranten uit de film, Cees Lange en Ton van Roozendaal. De expositie vertoont ‘behind the scenes’ foto’s van de productie van de film uit de jaren ’70, alsmede enkele authentieke opnames uit 1944 en is te zien tot 1 november. De toegang is gratis, net als de toegang voor het Infocentrum WO2 Nijmegen. Reserveren is niet nodig, maar houdt u er rekening mee dat er maar een beperkt aantal mensen tegelijkertijd in het Infocentrum WO2 Nijmegen aanwezig kunnen zijn.  zie de foto’s