18 juni 2020

Gratis circulaire ruil app voor inwoners en ondernemers regio Nijmegen

Bron: SamSambank

Gratis circulaire ruil app nu beschikbaar. De SamSamBank app is na een online kick-off vanaf nu beschikbaar. De SamSamBank app is de eerste app ter wereld waarin ruilen in netwerken tussen verschillende mensen mogelijk is. Met de nieuw ontwikkelde app kunnen transacties worden gerealiseerd zonder geld te gebruiken. Hierdoor kan iedereen meedoen met ruilen zodat inwoners en ondernemers elkaar verder kunnen helpen. Dit werd tijdens de kick-off live getest. Er vond een ruil plaats tussen drie mensen die elkaar niet kennen. Om innovatie rondom duurzaamheid en inclusiviteit te stimuleren, wordt de app in samenwerking met de Raad van Nijmegen, Dar, Our Common Future 2.0, Gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en The Economic Board gratis aangeboden voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen.

Live ruilen inwoners en ondernemers

Tijdens de online kick-off op donderdag 18 juni, legden Professor Jan Jonker en andere ontwikkelaars uit hoe de app werkt en hoe je hem kunt gebruiken. Deelnemers konden de app meteen downloaden en na instructie in gebruik nemen. Tijdens de kick-ff werd het ruilen met de app met ondernemers en inwoners live getest. Zo vond er zonder geld een ruil plaats van honing van een imker, taarten van een inwoner en software van een ontwikkelaar. De inwoner kon de honing van de imker gebruiken om taarten te bakken en de imker kon de software van de ontwikkelaar gebruiken voor een webshop. Er vond zo tussen drie partijen een ruil plaats zonder dat hier geld aan te pas kwam. Zo werd afval van de een, grondstof voor de ander.  

Beter gebruik van producten en diensten

Professor Jan Jonker van de Radboud Universiteit werkte met zijn team de afgelopen vier jaar aan het idee hoe de functionele capaciteit van producten en diensten beter benut kan worden. Heel veel producten worden namelijk maar amper gebruikt. Dit moet beter kunnen vond Jonker. Deze ruil app zorgt voor een duurzamer gebruik van producten en diensten. De SamSamBank app kan door inwoners gebruikt worden om gratis producten en diensten te ruilen. Daarnaast biedt het voor ondernemers uitzonderlijke kansen voor de ontwikkeling nieuwe, circulaire en duurzame businessmodellen. 

Ruilen in een netwerk
Ruilen in ketens betekent dat producten en diensten niet één op één geruild hoeven worden, maar dat een netwerk van vraag en aanbod leidt tot een keten van meerdere personen. De app maakt inzichtelijk wat aan capaciteit en overwaarde beschikbaar is in een wijk en matcht vraag en aanbod. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld voedsel of producten die ‘over’ zijn worden uitgewisseld. Bijvoorbeeld een weinig gebruikte auto of hulp met tuinieren. Het algoritme zorgt ervoor dat er ketens van vraag en aanbod worden gevormd, waardoor producten niet één op één, maar in een netwerk kunnen worden uitgewisseld. 

Gratis voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen

Om innovatie rondom duurzaamheid en inclusiviteit te stimuleren, wordt de app in samenwerking met de Raad van Nijmegen, Dar, Our Common Future 2.0, Gemeente Nijmegen, de Radboud Universiteit en The Economic Board gratis aangeboden voor inwoners en ondernemers van de regio Nijmegen. 

Instructie SamSamBank app bekijken: https://youtu.be/Cd13DhhYGXE