6 juni 2020

Dubbelexpositie in het Persingens Kerkje.

Eduard Gerrits en Nellie De Mulder temidden van hun kunstwerken.

Dit weekend vindt er in het Kerkje van Persingen een dubbelexpositie plaats van het kunstenaarsechtpaar Eduard Gerrits en Nellie De Mulder uit Wamel.  Het is de eerste expositie dat weer in dit kerkje plaatsvindt in coronatijd. Ze trokken zich 78 dagen terug in hun eigen atelier om er te werken, ieder aan een eigen nieuw project. Er werd ingezet op wat nog wel kon naast de vele dingen die stil vielen. Nellie De Mulder, ze noemt zichzelf een materiemens, verzamelt,  bewaart en hergebruikt. Voor haar project werden materialen ontleed, onderzocht en opnieuw gerangschikt. Er werd geschilderd, getekend,  genaaid en geborduurd. Niet op kant en klare doeken maar op alles wat voor handen was: deksels van theedoosjes, houten schaaltjes en wijnkistjes. Iedere dag ontvouwde zich een nieuw “beeldverhaaltje”. Uiteindelijk werden het 78 schilderijtjes die een tijdsbeeld geven van de mens en zijn wereld in deze verwarrende periode.  In de ruimtelijke werken van Eduard Gerrits staat de mens centraal. Hij gebruikt klei als materiaal om dat wat hij wil zeggen vorm te geven. De rust die uitging van de coronaperiode greep ook Eduard aan om te werken aan een nieuw project : De Maakbare Mens. We kunnen een mens kneden,zowel fysiek als mentaal met behulp van technologieën, opvoeding, onderwijs en informatie. Maar de gedachte dat alles beheersbaar en maakbaar zou zijn is ook nu weer achterhaald.  In zijn project werkte Eduard vanuit een basisfiguur en onderzocht hoe je door in te grijpen in een basisvorm een nieuw beeld kunt laten ontstaan.Daarvoor werden veranderingen aangebracht in houding vorm en structuur. Beelden werden versneden, ingekleurd en op een nieuwe manier samengevoegd. Er werden stempelachtige structuren aangebracht op de huid en de ontstane beelden werden afgewerkt met verschillende kleuren en soorten verf. Uiteindelijk ontstonden er vanuit 2 basisbeelden 16 nieuwe werken.De beelden, die er vaak kleurrijk uitzien, beschilderde hij met acrylverf. De expositie is op zondag nog te zien van 10.00  tot 18.00 uur. zie de foto’s.