30 mei 2020

Insectenreservaat bij de Holthurnsche Hof

Terwijl op de achtergrond de schapen wachten om het gebied in te gaan brengen v.l.n. Jaap Dirkmaat (VNC), Rudy Broekman (eigenaar), Joost van Kuik (provincie Gelderland), de schaapsherder en Bart Willers (Ploegdriever) een toast uit op de opening 

Waar overal het insectenleven onder druk staat, wordt er op het Landgoed De Holthurnsche Hof  in Berg en Dal langzamerhand een insectenreservaat gecreëerd. Dankzij een subsidie van de Provincie Gelderland hebben natuurorganisatie VNC en eigenaar Rudy Broekman het leefgebied van de eikenzandbij kunnen herstellen. Deze uiterst zeldzame bij was nagenoeg uitgestorven, maar op deze locatie bevond zich tot voor kort nog de grootste populatie van Nederland. Door de verwijdering van een opschot aan varens, berken en bramen is de leefomgeving van bijen aanzienlijk verbeterd en keert hopelijk ook de eikenzandbij weer terug naar dit prachtige, glooiende gebied. In dit insectenreservaat aan de rand van het bos staan enkele majestueuze eiken, waarvan sommige meer dan 200 jaar oud zijn. Door de afwisseling in dit glooiende veld van schaduw, zon, grondsoort, bosrand en verscheidene soorten struiken en bijzondere eiken is er een ideale leefomgeving voor verschillende soorten zeldzame bijen, mieren en kevers, waaronder het Vliegend Hert. Met behulp van een schaapskudde onder hoede van een herder blijft de gewenste openheid in stand. Vanwege de kwetsbaarheid van deze unieke biotoop is dit stukje terrein afgesloten voor bezoekers. Vrijdagmiddag ging de schaapskudde voor het eerst het terrein in. zie de foto’s