12 mei 2020

NIEUW: Corona-portal voor de Euregio Rijn-Waal

Ulrich Francken

 Vanaf deze week kan iedereen die wil weten welke regels er met betrekking tot corona in Nederland en Nordrhein-Westfalen gelden, terecht op het nieuwe tweetalige corona-portal van de Euregio Rijn-Waal. Het portal is rechtstreeks te bereiken via https://www.euregio.org/corona-update/ . “Er kwamen zoveel vragen binnen van mensen die zich afvroegen hoe de situatie in het buurland is, maar ook of de grenzen nog wel open zijn, of een weekendje weg over de grens nog mogelijk is, dat we hebben besloten om al deze informatie overzichtelijk te bundelen”, legt Euregio-voorzitter Ulrich Francken uit. Hij vervolgt “Voor mij als burgemeester van Weeze is het heel makkelijk om bijvoorbeeld burgemeester Pelzer van Bergen op te bellen als ik een vraag heb, dit is voor burgers en ondernemers een stuk lastiger, met het portal is de informatie nu voor iedereen tweetalig toegankelijk.” Het Portal informeert tweetalig over de maatregelen die gelden in Nederland en Nordrhein-Westfalen en houdt zich hierbij aan de officiële bekendmakingen van de Nederlandse en Nordrhein-Westfaalse overheden. Tevens is op het portal een overzicht te vinden van het aantal besmettingen, overledenen en genezen patiënten in alle lidgemeenten van de Euregio Rijn-Waal. Ook hiervoor wordt gebruik gemaakt van de officiële cijfers van het RIVM en de Kreise en steden in de Euregio Rijn-Waal. “Met het portal hopen we ook de gevoelde nieuwe barrière tussen onze beide landen weg te nemen. De samenwerking tussen bijvoorbeeld Nederlandse en Duitse ziekenhuizen laat zien, dat het jarenlang investeren in goede contacten zich nu uitbetaald. Alleen samen komen we uit deze crisis”, zo legt Ulrich Francken zijn motivatie uit om ook nu of misschien wel juist nu in te zetten op grensoverschrijdende samenwerking. Foto:Ulrich Francken, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal