3 februari 2020

Wijkhelden halen 22 zakken vuil op in en om Beek

Het Beekse wijkheldenteam

Afgelopen zaterdag 1 februari kwamen de Wijkhelden uit Beek-Ubbergen weer bij elkaar en gingen getooid met knijpers en gele hesjes op pad om de straten, taluds en beekjes rond de Struintuin, Verbindingsweg, Rijksweg en schrijversbuurt van troep te ontdoen. Deze groep van 8 volwassenen en 5 kinderen haalden samen 22 vuilniszakken aan rotzooi op. Wat kwamen ze met name tegen? – lege verroeste blikjes. Het deksel (aluminium) vergaat nooit, de rest van het blikje (staal) pas na 50 jaar, – achteloos weggegooide flessen die niet vergaan of misschien pas na een miljoen jaar,
– plastic; met name plastic hoestsnoeppapiertjes die pas na 100 jaar vergaan, – ongelofelijk veel afgeschoten vuurwerk met veel plastic dopjes, met name in de Struintuin, – halfvolle vuilniszakken, – sigarettendoosjes, 
– peuken die pas na ongeveer 2 tot 12 jaar vergaan, – piepschuim dat pas na enkele tot tientallen jaren vergaat – en kauwgom. Die viezigheid kan wel 20 jaar blijven liggen voordat het helemaal is opgelost. Saamhorigheid. De kinderen die meehielpen verbaasden zich over wat mensen allemaal in de natuur gooien. Zo vonden ze in de vijver bij ’t Höfke zelfs een verroeste fiets. En ook al voelde het soms onterecht om de troep van anderen op te ruimen, toch overheerste het gevoel van trots en saamhorigheid. De middag werd afgesloten met enkele heerlijke soepen, warme choco met slagroom en gezellige gesprekken waardoor het weer een leuke, lekkere en leerzame middag werd. Wil jij er ook een keer bij zijn en Beek nog een stukje mooier maken? Meld je dan nu aan bij Vincent Oostvogel via vincent@oostvogel.biz