3 februari 2020

Het Erica Terpstra Sportfondsenbad behaalt het GOUDEN certificaat de Gezonde Kantine!

Als eerste van alle Sportfondsenbaden in Nederland heeft het Erica Terpstra Sportfonsenbad aan de Kwakkenbergweg in Nijmegen maandagmiddag het “Gouden Certificaat de Gezondere Kantine” ontvangen! Team:Fit-coach Désirée Holste reikte dit certificaat uit aan de manager van de horeca- afdeling Ronald Aarts, in aanwezigheid van de naamgeefster van het zwembad, Erica Terpstra (ze was speciaal uit Scheveningen overgekomen) en wethouder sportzaken van de gemeente Nijmegen, Bert Velthuis. NV Sportfondsen Nijmegen draagt met haar activiteiten in de Nijmeegse Sportfondsenbaden bij aan een gezonde, fitte en vitale maatschappij in Nijmegen. Maar ook op het gebied van de producten die in de horeca van de zwembaden worden aangeboden, wordt steeds meer gekeken naar gezondheid. Het Erica Terpstra Sportfondsenbad heeft in dit kader in samenwerking met Team:Fit zijn assortiment in de horeca gewijzigd en aangevuld met betere keuzes. Door het verkrijgen van dit certificaat in goud is dit zwembad het eerste Sportfondsenbad in Nederland en het vijfde zwembad überhaupt in Nederland. Na de presentatie was er voor elk kind dat het zwembad verliet een appel. zie de foto’s.

Het team van het Erica Terpstra Sportfondsenbad heeft hard gewerkt om de Team:Fit-aanpak binnen de horeca-afdeling vorm te geven. Een gezondere uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal. Het oog van de bezoekers valt meteen op de betere keuzes: hartige en zoete snacks, fruit en snackgroenten. Bovendien is er altijd water beschikbaar in de vorm van een watertapkan op de balie. De bezoekers zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen. Het Erica Terpstra Sportfondsenbad heeft de horeca, samen met Team:Fit-coach Désirée Holstege, gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines van het Voedingscentrum, kennispartner van Team:Fit. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook in sportkantines/horeca gezondere keuzes kunnen maken. Ervaren dat gezonder eten lekker en heel gewoon is, helpt hun een gezonder eetpatroon te ontwikkelen.
Team:Fit is een initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) en helpt sportaccommodaties en zwembaden om horecabezoekers te verleiden tot het maken van de gezondere keuze door in te zetten op een gevarieerd assortiment, een gezondere uitstraling en het enthousiasmeren voor dat gezondere aanbod. Niet door friet te verbieden, maar door daarnaast ook betere keuzes aan te bieden en die heel aantrekkelijk te maken. Zo wordt de betere keuze de makkelijke keuze. Samen met Sportfondsen is de Team:Fit-aanpak op maat gemaakt, om landelijk in zwembaden en sporthallen het gezondere aanbod aantrekkelijk en leuk te maken voor kinderen en hun ouders. Het is daarbij, net als in de sportkantine, belangrijk dat dit aanbod aansluit op de behoefte van de bezoeker en dat de gezondere producten aantrekkelijk en goed zichtbaar worden aangeboden. Daarnaast is er aandacht voor de rol van de medewerkers. Samen met hen wordt per accommodatie een actieplan opgesteld; ze delen kennis met elkaar en leren van elkaars fouten en successen. Dat deze aandacht zich uitbetaalt, zien we aan het groeiende enthousiasme onder de medewerkers en vooral onder de bezoekers.
SAMENWERKING IS SUCCESVOL
De samenwerking werpt zijn vruchten af. Inmiddels zijn al 29 locaties van Sportfondsen aan de slag gegaan met een gezonder aanbod en zijn al 14 bronzen en 3 zilveren certificaten uitgereikt. Wat ons betreft zijn dit resultaten om trots op te zijn!