7 januari 2020

Qader Shafiq Nijmegenaar van het jaar 2020

Qader Safic samen met burgemeester Hubert Bruls. Foto Eric van Haalen.

Qader Shafiq (51 jaar, geboren in Afghanistan) is uitgeroepen tot Nijmegenaar van het jaar 2019. Dat maakte burgemeester Bruls maandagavond bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie in de Vereeniging. Shafiq volgt daarmee Linda van Aken op. Hij was samen met Bart Janssen (schrijver van het boek “Het verdriet van Nijmegen”, over de Tweede Wereldoorlog) en  Nadï van de Watering, die het afgelopen jaar taboes rondom eenzaamheid onder jongeren bespreekbaar maakte. Shafiq is al jaren een bekend gezicht in Nijmegen. Hij zet zich als vrijwilliger in voor talloze goede doelen en maatschappelijke organisaties. Zo is hij een van de drijvende krachten achter Shelter City in Nijmegen, een tijdelijke opvangplek voor mensenrechtenverdedigers die op de vlucht zijn voor hun eigen regime. Ook is hij vrijwilliger bij de Kledingbank. Afgelopen jaar publiceerde hij zijn boek “Weg naar je eigen land, een bundeling van columns waarin hij de Nederlandse samenleving een kritische spiegel voorhoudt. Tot slot maakt hij zich hard voor meer samenwerking tussen groeperingen met diverse culturele achtergronden. Eric van Haalen maakte de foto.