28 december 2019

Onderzoek dementie, brief voor verenigingen .en ondernemers

(Dementienet, Berg en Dal) Een paar maanden geleden hebben we onderzoek gedaan over wat inwoners van Berg en Dal al weten en willen weten over dementie. Uit dit onderzoek bleek dat inwoners voldoende weten over dementie. Wellicht heeft u als (bestuur van een) vereniging of ondernemer in Berg en Dal wel vragen over dementie in combinatie met uw leden of klanten die ouder worden en dementie kunnen ontwikkelen. Vandaar deze brief.

Ondanks dat mensen in Berg en Dal voldoende weten over dementie, geven ze aan nog meer te willen weten.  Bovendien gaf men in de enquête aan meer te willen weten over hoe je beter met mensen met dementie kunt omgaan. De invullers van de enquête denken bij de naam ‘dementievriendelijkheid’ vooral aan de thuiszorg, de huisarts, de supermarkt en de bank. De inwoners willen graag dat een dementievriendelijke gemeente hen informatie blijft geven over alles wat met dementie te maken heeft.  Omdat er steeds meer mensen met dementie in de gemeente Berg en Dal thuis blijven wonen (de meesten wonen de eerste zes jaar van hun ziek zijn thuis), komen we steeds vaker in aanraking met mensen met dementie. Er rust op het hebben van dementie nog steeds een taboe. Veel mensen met dementie weten vaak niet goed hoe er op hun ziekte wordt gereageerd en vinden het daarom lastig om het te vertellen aan buren, vrienden en bekenden. Mensen met dementie, maar ook hun mantelzorgers vinden het moeilijk om mee te blijven doen in de maatschappij met de alledaagse dingen waar ze eerst geen moeite mee hadden.

Op basis van het onderzoek zijn we begonnen met een project rondom dementievriendelijkheid in Berg en Dal. We willen inwoners, verenigingen en ondernemers de kans bieden om meer te weten te komen over dementie. Indien gewenst willen we hierover hulp en/of informatie aanbieden.

Sinds november 2019 verschijnen er  2-wekelijkse artikelen op de gemeentepagina van de rozet en in het ‘gemeentenieuws’. Vooralsnog met de antwoorden op de enquête vragen van dit jaar. Vanaf januari gaan de artikelen ook over hoe je goed om kunt gaan met mensen met een vorm van dementie. Dat kan mantelzorgers helpen maar zou ook voor verenigingen en ondernemers interessant kunnen zijn.

Vraag aan u:

  • Zou u mee willen werken aan een interview/groepsgesprek over dementie en hoe u daar in de vereniging of als ondernemer mee in contact komt, mee omgaat of mee om wil gaan?
  • Heeft u behoefte aan informatie over dementie? Zo ja welke?
  • Zo ja mail dit dan naar: Weima@Bergendal.nl of petra.kregting@fortewelzijn.nl