24 december 2019

Vijfde “Lichtjesavond”op de Canadese erebegraafplaats Groesbeek.

Lichtjesavond op de Canadese erebegraafplaats in Groesbeek.

Honderden mensen hebben op kerstavond, de vijfde lichtjesavond, op de Canadese Erebegraafplaats in Groesbeek bijgewoond. Minder dan de verwachte 2500 mensen, maar het weer was dan ook niet om naar huis te schrijven. Regen en een gure koude wind maakten het niet direct uitnodigend. Toch hadden velen het slechte weer getrotseerd om deze derde editie mee te maken.  Voorzitter Ronald Boschmann van de SLAG (Stichting Lichtjes Avond Groesbeek) heette de aanwezigen welkom. Wethouder Sylvia Fleuren zei dat ‘we vandaag hier zijn op deze plek waar 2619 jonge mensen begraven zijn, die op het verkeerde moment op de verkeerde plek waren’. Anne van Benthum-Jansen uit Malden las een gedicht voor en Maarten Peters zong enkele liederen. Het publiek hielp mee de kaarsjes op de graven van 2619 gesneuvelde soldaten, die hier hun laatste rustplaats vonden, te plaatsen. Die waren eerder die dag door zo’n 85 vrijwilligers al aangestoken. Na de Last Post was er chocomel voor de bezoekers. De vrijwillige brandweer van Groesbeek was met de hoogwerker ter plaatse en bezoekers konden van daaruit de lichtjes bekijken. De kaarsjes branden, als het goed is, in ieder geval 24 uur en een deel daarvan is op Eerste en Tweede Kerstdag  ook nog te zien. zie de foto’s deel 1;  deel 2