2 november 2019

Whisky Proeverij “The Ultimate Whisky” op 16 november

“The Ultimate Whisky” | Hoe het allemaal begon ….  The Ultimate Whisky, die wilt u toch ook komen proeven. Dat kan op 16 november 19.30 uur in Dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal. De kosten bedragen 30 euro p.p. en aanmelden kan via : http://aanmelden.kerstendal.nl/ “The Ultimate Whisky” is ontstaan in 1994, toen Han en Maurice van Wees voor het eerst hun mooiste vaten Single Malt selecteerden om te laten bottelen.

Alleen de beste vaten waren goed genoeg voor “The Ultimate” whisky en in het begin maakten ze zelfs miniaturen die onmiddellijk waren uitverkocht door de vele vraag van mini Whisky verzamelaars over de hele wereld.

De whisky wordt non-chill-filtered gebotteld worden en er wordt geen caramel toegevoegd, hierdoor blijft alle oorspronkelijke smaak achter en komt de kleur altijd overeen met het oorspronkelijke vat.
 

Een “eerlijke single malt”, aldus Van Wees. The Ultimate Whisky assortiment bestaat altijd uit ongeveer 18 bottelingen, uit alle regio’s van Schotland.
Elke fles is genummerd en alle vat details worden vermeld op het etiket.
In aanvulling op de 46% gefilterd non chill en cask strength versie zijn er ook een aantal “Rare Reserve” bottelingen.

Van monster tot fles …

Net als alle Ultimate bottelingen begint het met een paar monsters uit het vat en een lange sessie van neuzen en proeven.
En dan … komt het neer op jarenlange ervaring en het herkennen van een goede malt met het potentieel om de juiste te bottelen.

Han en Maurice van Wees hebben een goede relatie met Andrew Symington manager van Edradour Distillery en uitgever van Signatory Whisky serie. Zij bottelen daar de prachtige whisky’s in ‘The Ultimate Single Malt Scotch Whisky Selection’ die aan de smaak en kwaliteit van Han en Maurice  voldoen.

Prettige bijkomstigheid is dat deze uitermate gunstig geprijsd zijn. Door hun goede contacten met de familie Grant hebben zij indertijd zelfs een Glenfarclas uit 1966 mogen bottelen (slechts 176 flessen, u voelt hem al).

“Een eerlijke en ouderwetse kwaliteit single cask, single malt”, aldus de Van Wees normen.

Sinds 1994 zijn er meer dan 300 Malts gebotteld onder The Ultimate Label. En uit deze serie Ultimate bottelingen worden er 8 à 9 geselecteerd (reguliere prijzen van 35 tot 100 euro) die we laten proeven op 16 november om 19.30 uur. Wijnkoperij Jos Peters, die dit jaar een 25 jarig jubileum vieren, verleent hier zijn medewerking aan en de opbrengst gaat naar de Toek Toek.


Wijnkoperij Jos Peters