2 november 2019

10e Kunsttentoonstelling ’Kom Mar Kieke’

Wethouder Irma vd Scheur opent de tentoonstelling in De Horst.

Op 1, 2 en 3 november 2019 wordt voor de 10e maal de kunsttentoonstelling “Kom mar Kieke” gehouden in dorpshuis De Slenk in De Horst, Groesbeek.“Kom Mar Kieke”  vindt op onregelmatige tijden plaats; meestal elke 3-5 jaar. De eerste was in 1982, de laatste was in 2016.
De vorige exposities waren telkens een groot succes, zowel wat betreft de kwaliteit van de tentoongestelde kunst als het aantal bezoekers. En die waren vrijwel unaniem zeer gecharmeerd van de kunstwerken.
Ook de gezellige en gemoedelijk sfeer zorgde steeds voor veel publiek.
Met “Kom Mar Kieke” wordt  geprobeerd een aantal doelstellingen na te streven. Eén van de doelstellingen is om voor iedereen de drempel tot de kunst te verlagen, ook voor de jeugd. We hopen dat dit er toe zal leiden dat meer mensen zich met kunst gaan bezighouden of zich in kunst gaan verdiepen. Ook krijgen mensen die kunstzinnig bezig zijn, en anders niet zo gauw of helemaal niet hun werk kunnen tonen, nu wel de kans om hun werk aan anderen te laten zien. De expositie is ingericht door een goede samenwerking van beroepskunstenaars en amateurs. En dat stimuleert ook de deelnemers elke keer weer tot grotere creativiteit. Daarnaast blijkt dat ook een kleine woonomgeving kan beschikken over een groot aantal kunstzinnige en creatieve mensen. Alle deelnemers zijn namelijk woonachtig in het Groesbeekse kerkdorp De Horst, of hebben er gewoond. En tot nu waren er aan alle tentoonstellingen maar liefst 67 verschillende deelnemers. Dit jaar zijn er 19 kunstenaars, waarvan er drie dit jaar voor de eerste keer meedoen. Te zien is ook dat “grote” en “kleine” kunst heel goed kunnen samengaan, en elkaar kunnen versterken. De verscheidenheid aan technieken is groot; te zien zijn olieverf- en acryl- en encaustic bijenwasschilderijen, tekeningen, bronzen en houten beelden, emailleerwerk, fotografie, siersmeedwerk, mozaïekwerk en glassculpturen.
De leerlingen van de groepen 7 en 8 van kindcentrum Op De Horst maken ook kunstobjecten; die zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling. Op vrijdagmorgen komen ze allemaal kijken naar de tentoonstelling. Via enkele opdrachtjes worden ze uitgedaagd om goed te kijken en na te denken over wat ze zien. De expositie is mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Berg en Dal. De officiële opening vond plaats op vrijdag 1 november om ongeveer 13.00 uur door wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal. Rond de opening speelde het Duo Los Condores terwijl ook de slagwerkgroep uit de Horst haar kunnen liet zien. Zie de foto’s 


Duo Los Condores maakten Latijns Amerikaans muziek op harp, accordeon, gitaar, panfluit en slagwerk, vooral uit Paraguay en Bolivia.
Zij spelen vrijdag 1 november 13.00 uur bij de opening en zondagmiddag ongeveer 1 uur.
Jan Schoenmakers speelt accordeonmuziek op zaterdagmiddag van 14.00 – 15.00 uur. 


De openingstijden van de expositie zijn:

vrijdag    1 november van 12.00 – 18.00 uur
zaterdag 2 november van 12.00 – 18.00 uur
zondag   3 novembervan 10.00 – 18.00 uur
Locatie: dorpshuis De Slenk, Reestraat 2  Groesbeek (De Horst).
De toegang is gratis.  Maar een bijdrage is natuurlijk altijd welkom.