28 oktober 2019

“Evacuatie tegel” na 75 jaar opnieuw onthuld

v.l.n.r. Miep Janssen-Driessen, Bart Derksen en Annelies Visser na de onthulling van de Evacuatietegel.

In het kader van de herdenking 75 jaar na dato, heeft het Herdenkingscomité 4 & 5 mei Leuth maandagmiddag jl. samen met de leerkrachten van basisschool ’t Bijenveld een educatief middagprogramma gebracht in het Kulturhus te Leuth. Jong en oud beleefden het samen. Annelies Zegers-Keukens, voorzitter van het comité, opende en kon naast de kinderen, ook wethouder Annelies Visser, pastoor Rudo Franken, ouders en ouderen welkom heten. Willem Schenk van het comité vertelde de kinderen over oorlog en evacuatie. Tijdens de zes weken voorafgaand aan de evacuatie in oktober moesten de inwoners van Leuth kelders en schuilkelders opzoeken om te schuilen tegen bommen en granaten. In de grote kelders van de toenmalige St. Jozefschool  schuilden maar liefst zes weken lang 60 dorpsgenoten. Twee daarvan waren aanwezig en lazen een passage uit hun bijdrage in het boek “Het ziet hier zwart van de witte lakens”: Bart Derksen vertelde over de schuilkelder die hij samen met zijn vader en broers had gegraven achter het huis en Miep Janssen-Driessen vertelde over de zes weken verblijf in de schuilkelders van de school. Wethouder Annelies Visser sprak met name de kinderen toe over het begrip Vrijheid. De leerkrachten hadden hun uiterste best gedaan om de kinderen een  mooi lied in te studeren. Dat dit prima is gelukt bleek toen uit tientallen kinderkelen het lied “Wij zijn vrij “ door het Kuktuurhus schalde. Hierna werd door wethouder Annelies Visser  en de evacués Bart Derksen en Miep Janssen-Driessen de wandtegel van Maria van Altijddurende Bijstand onthuld. Deze tegel is door de evacués van de schuilkelder in de school na de oorlog geschonken uit dankbaarheid. Met deze onthulling siert deze prachtige tegel thans de derde naoorlogse school. Aansluitend werd de door Willem en Wim Megens ingerichte tentoonstelling druk bezocht. Tot slot werd onder het genot van een kopje koffie gezellig nagepraat. De organisatie kan terug zien op een prachtige Herdenking van 75 jaar na dato in Leuth. Jo Coerwinkel, beheerder van het Kulturhus met zijn vrijwilligsters verdient dank voor de gastvrijheid en verzorging deze middag. Jan van Eck. Zie de foto’s.