20 oktober 2019

Kekerdom in bange dagen

Afsluiting in de St. Laurentiuskerk

Zondagmiddag vond in de St. Laurentiuskerk te Kekerdom de afsluiting plaats van de herdenking oorlogsevacuatie- “Kekerdom in bange dagen”. Het programma in Kekerdom was de gehele dag druk bezocht. Er was een tocht over de dijk met oude legervoertuigen, terwijl onderweg fragmenten uit oorlogsdagboeken werden voorgelezen. Met een veerboot werd een tocht over de Kaliwaal gemaakt, waarbij de muzikale omlijsting in handen was van zangeres Jolanda Kleinjan. De terugtocht zou met muziek van het tamboerkorps van EMM plaats vinden maar de weersomstandigheden verhinderde dat. In de kerk waren er o.a. optredens van het Hartkoor en fanfare UNA. Burgemeester Mark Slinkman was bij de afsluitingsbijeenkomst aanwezig. Herman Leensen maakte de foto’s. Zie de foto’s.

 Kekerdom herdacht op zondag 20 oktober de oorlogsevacuatie van 1944, nu 75 jaar geleden. Door oorlogsgeweld gedwongen werden de bewoners uit Kekerdom gedwongen uit hun dorp gedreven. Als haveloze oorlogsvluchtelingen trokken ze oostwaarts. Van de Achterhoek tot in Groningen werden ze door gastvrije gezinnen opgevangen. Deze zondag brachten ze op bijzondere wijze eer aan deze oorlogsgeneratie. Hunb verhalen mogen niet vergeten worden.