18 oktober 2019

Start sloop Metterswane in Nijmegen.

Wethouder Noël Vergunst start met de sloop van Metterswane

Wethouder Noël Vergunst verrichtte op donderdag 17 oktober de eerste officiële sloophandeling van Metterswane, dat wel eens het lelijkste pand van Nijmegen wordt genoemd.. Daarmee gaf hij het officiële startsein voor de sloop van het oude Metterswane om plaats te maken voor “Het Nieuwe Metterswane”: een nieuwe entree van het stationsgebied met (huur)woningen, een hotel, kantoorruimte, winkels en een parkeergarage.
Het Nieuwe Metterswane .Tegenover de hoofdingang van het Centraal Station in Nijmegen ontwikkelt KondorWessels Projecten (KWP) Het Nieuwe Metterswane. Momenteel wordt door gemeente Nijmegen een bestemmingsplan opgesteld dat het mogelijk maakt om hier (huur)woningen, een hotel, kantoor, winkels en een parkeergarage te realiseren. Naast de recente nieuwbouw van Doornroosje en de Nimbustoren zal Het Nieuwe Metterswane het stationsgebied een nieuw gezicht geven dat de eigen identiteit en levendigheid van de directe omgeving verbetert.

Planning
De sloop van Metterswane neemt enige maanden in beslag. De verwachting is dat de sloop in maart 2020 wordt afgerond. Eind dit jaar wordt door de gemeente het bestemmingsplan in procedure gebracht. Wanneer deze procedure is doorlopen, kan gestart worden met de bouw van Het Nieuwe Metterswane.

Het Metterswane is gebouwd in 1976 ( er wordt zelfs een oudere datum genoemd) en is oorspronkelijk een kantorencomplex. Jarenlang waren er een aantal afdelingen van de gemeente Nijmegen in het gebouw gevestigd. Inmiddels maakt de gemeente al zo’n 8 jaar geen gebruik meer van het gebouw. Sindsdien stond het pand, op enkele startende ondernemers na, leeg.

In 2022 moet er het Nieuwe Metterswane staan. Dat wordt een gebouw van circa 70 meter hoog. Er komen 264 koop- en huurappartementen (vrije sector en sociale huur).

Verder is komt er een hotel met 110 kamers en ook een supermarkt en 4.000 vierkante meter kantoorruimte.