30 september 2019

Andere dienstverlening burgerzaken kleine kernen Berg en Dal

De gemeente Berg en Dal wil de dienstverlening van burgerzaken voor inwoners in kleine kernen verbeteren. Daarom heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om reisdocumenten, rijbewijzen en gehandicaptenparkeerkaarten gratis aan huis te bezorgen. Ook komt er een dagdeel per maand een steunpunt burgerzaken in Beek, Leuth, Millingen aan de Rijn en Ooij voor eenvoudige producten als paspoorten en rijbewijzen. Reisdocumenten en rijbewijzen zijn tegenwoordig 10 jaar geldig. Door deze documenten (gratis) aan huis te laten bezorgen hoeven mensen gemiddeld nog maar 2x per 10 jaar naar het gemeentehuis te komen of gebruik te maken van het mobiele steunpunt. Namelijk alleen voor de aanvraag van het product. Dat geeft inwoners gemak en is vooral fijn voor mensen die slecht ter been zijn, werken, geen eigen vervoer hebben, kleine kinderen hebben, enz. Thuisbezorging is gratis en niet verplicht. Steunpunten in de polder: dienstverlening dicht bij huis. Wij bieden veel producten online aan via onze website. Dit sluit aan bij de veranderende behoefte van veel mensen. Zij willen snelle digitale dienstverlening. Maar er zijn ook mensen die het moeilijk vinden om een online aanvraag te doen. In onze gemeente gaat dat naar schatting om ongeveer 2.500 mensen. Zij konden de afgelopen jaren terecht bij de balie in
het steunpunt in Millingen aan de Rijn en in het gemeentehuis. Deze dienstverlening passen we nu aan en breiden we uit naar andere kernen in de polder. Met meerdere steunpunten zijn we alle inwoners van de polder van dienst. Zij kunnen voor de aanvraag van eenvoudige producten als een paspoort en een rijbewijs nu dichter bij huis terecht. De steunpunten zullen voorlopig een dagdeel (4 uur) per maand per locatie geopend zijn. De openingstijden in Millingen worden hierop aangepast.