18 september 2019

Oranje koord van Willemsorde voor U.S veteraan Gene Metcalfe (97)

Gene Metcalfe links en kolonel T. Beaufort

De Amerikaanse veteraan Gene Metcalfe (97)  heeft woensdag 18 september tijdens de droppings in Groesbeek uit handen van de Nederlandse kolonel T. Beaufort van de luchtmobiele brigade het oranje schouderkoord gekregen dat behoort bij de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding van Nederland. Metcalfe werd op 17 september 1944 boven Groesbeek gedropt. Zijn eenheid (82nd Airborne Divison) kreeg  onder meer daarvoor op 8 oktober 1945 de Willemsorde toegekend. Metcalfe raakte zwaar gewond in Nijmegen, zoals hij zelf zegt bij het Keizer Karelplein, waar hij voor dood werd achtergelaten en waar hij  door Duitse troepen gevonden werd. Die zagen dat hij nog leefde. ,,Ik ben in Nijmegen in de Belvedère door Heinrich Himmler persoonlijk verhoord”, aldus Metcalfe. Hij bracht vervolgens negen maanden bij München door als krijgsgevangene. Over hem is het boek ‘Left for dead at Nijmegen’ verschenen.