15 september 2019

Berg en Dal herdenkt 75 jaar bevrijding met prachtige taptoe.

De deelnemende korpsen bij de taptoe in Groesbeek

Op zaterdag 14 september organiseerde de gemeente Berg een Dal, ter viering van de herdenking van 75 jaar bevrijding, een grote taptoe op het marktplein in Groesbeek. Der ongeveer 3000 bezoekers konden kijken en luisteren naar geweldige optredens van 6 muziekkorpsen, t.w. twee jeugdkorpsen (Jong Pasveer uit Leeuwarden en Jong DVS uit Katwijk) en drie seniorkorpsen (Show en Marchingband Juliana uit Amersfoort, Show en Marchingband Exempel uit Empel en Showband Irene uit Ede). De Nijmeegse Drumfanfare Michaël verzorgde het voorprogramma. Burgemeester Mark Slinkman kwam na dit voorprogramma aanrijden in een militaire jeep, vergezeld van de 93 jarige heer Verduijn uit Millingen aan de Rijn. Staande in de jeep heette burgemeester Slinkman, samen met wethouder Sylvia Fleuren, die naast de jeep stond,  de bezoekers welkom. Mark Slinkman en Sylvia Fleuren: “Vrijheid is het waard om bij stil staan te staan. Dat doen we in de maand september met elkaar op veel verschillende manieren. Een taptoe is natuurlijk vooral een vrolijk spektakel. Maar het is ook een moment waarop we ons realiseren dat onze inwoners meer dan 75 jaar geleden geen vrijheid hadden. Geen vrijheid om ongedwongen samen te komen en grenzeloos te genieten van muziek.’’ Het werd een geweldige avond met prachtige optreden en na afloop verlieten de muziekkorpsen onder luid applaus het taptoe terrein. zie de foto’s (komen nog)

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat ontelbare parachutisten van de 82e Airborne divisie in Groesbeek landden als onderdeel van Operatie Market Garden. De gemeente Berg en Dal viert en herdenkt dit begin van de vrijheid met een groot herdenkingsprogramma. De gemeente doet dit samen met en met dank aan vele vrijwilligersorganisaties. Kijk voor een overzicht van de activiteiten op www.bergendal.nl/75jaarvrijheid.