1 september 2019

Publieksopening Vrijheidsmuseum in Groesbeek

v.l.n.r Theun van Doorn, Lara Smyrek, Maria Diedenhofen, Ria Roosendaal en Ute Mulder.

Zondagmiddag om 12.00 uur  ging het nieuwe Vrijheidsmuseum in Groesbeek, na een bouwtijd van een jaar, open voor het publiek. Dit was nog niet de officiële opening, want die zal waarschijnlijk in het voorjaar gaan plaats vinden. Deze ingebruikname van het Vrijheidsmuseum ging vooraf met een optreden van “De Pauwergirls” die met hun “rijdende radio” passende muziek uit het verleden ten gehore brachten. Directeur Wiel Lenders sprak de vele eerste bezoekers toe en presenteerde daarbij ook een aantal medewerkers uit zowel Duitsland en Nederland. De openingshandeling, het doorknippen van het lint, werd gedaan door Maria Diedenhofen (82), die het bombardement op Kleef meemaakte, door Ria Roosendaal (82) die het bombardement op Nijmegen meemaakte, door Ute Mulder, de eerste Duitse gids van het museum en door twee jongeren, Lara Smyrek uit Kessel en Theun van Doorn uit Groesbeek en daarmee was het museum voor het publiek geopend. Het Vrijheidsmuseum heeft 6,5 miljoen euro gekost waarvoor de fondsenwerving in 2015 begon. Het unieke museum wordt overdekt door een enorme koepel die door luchtdruk hoog gehouden wordt. Naast een uniek gebouw ontwikkelde het Vrijheidsmuseum ook een nieuw ‘verhaal’: het ‘Verhaal van oorlog en vrijheid zonder grenzen’. Deze verhaallijn kwam tot stand na een intensieve samenwerking van Nederlandse en Duitse historici en musea.  zie de foto’s