29 augustus 2019

Zoektocht naar gesneuvelde Amerikaanse militairen nog negatief.

De plek in Persingen waar de helm werd aangetroffen

Donderdag hebben kapitein Geert Jonker en sergeant-majoor Els Schiltmans samen met hun collega’s van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL), en hun collega’s van de EOD aangevuld met een Amerikaanse afgevaardigde en een toezichthouder van de gemeente Berg en Dal e.a. op de akker tegenover de Thornsche Molen in Persingen, gezocht naar de overblijfselen van een in de WWII gesneuvelde Amerikaanse Militair. Onlangs vond de uit Wageningen afkomstige Bert Rosendal met zijn metaaldetector in die akker bij Persingen het identiteitsplaatje van een Amerikaanse soldaat die al bijna 75 jaar wordt vermist. Het gaat hier om een zilveren identiteitsplaatje van de militair: William L. Sandoval. William L. Sandoval en Richard H. Gentzel, kregen hier een veldgraf maar werden na de oorlog nooit teruggevonden. Op woensdag is het terrein al met speciale apparatuur onderzocht en daarbij zijn een aantal plekken gemarkeerd. Die zijn op donderdag allemaal onderzocht en uitgegraven maar daarbij werd helaas geen spoor gevonden van de vermiste militair(en).  Wel heel veel munitie plus onderdelen daarvan en een binnenhelm, welke met grote precisie werd uitgegraven. Zo werd er o.a. een 60 mm Amerikaanse mortiergranaat gevonden maar ook 5 ei-handgranaten  en een 4,2 springrookgranaat, alsmede een fosforgranaat. De granaten werden door de Explosievenopruimingsdienst onder politiebegeleiding naar de But in Groesbeek gebracht, waar ze tot ontploffing zijn gebracht.  De zoekactie/graafactie werd voorlopig rond 19.45 uur afgesloten. zie de Gelderlander. zie de foto’s.