25 augustus 2019

Gebroeders van Limburg Festival 2019

burgemeester Bruls en Duc de Berry openen het Gebroeders van Lymborch Huis samen met de Gebroeders van Limburg

In 2019 is er geen festival en geen optocht zoals in voorgaande jaren bij het Gebroeders van Limburg Festival, maar de opening van het Gebroeders van Lymborch Huis aan de Burchstraat in Nijmegen. Op zondag 25 augustus was er een feestelijk programma rondom de opening  van het Gebroeders van Lymborch Huis. Deze dag stond in het teken van de thuiskomst van de kunstenaars. De grondleggers van de Nederlandse schilderkunst keren terug naar hun familieatelier. Op zondag 25 augustus opende het Gebroeders van Lymborch Huis op Burchtstraat 63 in Nijmegen, bovenop de nog bestaande middeleeuwse kelders van het familieatelier waar de gebroeders het vak geleerd hebben. Ter gelegenheid van deze opening was er de hele dag een vermakelijk programma in middeleeuwse sferen. Om de gebroeders welgemoed te onthalen waren er de hele dag middeleeuwse activiteiten inclusief een feestelijke openingshandeling. Nico van Hoorn maakte de foto’s. Zie de foto’s.

 

In de ochtend was er in de St. Stevenskerk een speciale middeleeuwse kerkdienst. De mis begon met een indrukwekkende entrada waarna zich een kerkdienst geïnspireerd door de late middeleeuwen ontvouwde. Hierna was er een uitgebreide middeleeuwse brunch met allerlei Bourgondische lekkernijen bij de Waagh. De “Gebroeders van Lymborch” begaven zich, vergezeld door diverse ‘levende miniaturen’, naar hun huis op Burchtstraat 63. Hier werden ze feestelijk onthaald door burgemeester Bruls en tal van middeleeuwse personages. De burgemeester, Duc de Berry en de gebroeders hebben daarna het Gebroeders van Lymborch Huis geopend  en de winnaar van de jaarlijkse schilderswedstrijd bekend gemaakt. Na de opening pronkten de levende miniaturen met hun rijke gewaden en werd er uitleg over gegeven. De rest van de middag konden bezoekers genieten van een kort eerste kijkje in het huis.  Ook was er op de Burchtstraat een middeleeuwse ambachtenmarkt en veel middeleeuws vermaak zoals muziek, theater en kinderspelen. Zo kon men ook meewerken aan een gezamenlijk schilderwerk door Diederik Grootjans waarop de gebroeders zelf geportretteerd werden. Dit kunstwerk werd aan het eind van de middag gepresenteerd.

Gebroeders van Lymborch Huis

Het Gebroeders van Lymborch Huis wordt een nieuwe historische en culturele trekpleister. Bezoekers leren hier meer over het leven en de kunstwerken van de familie Maelwael Van Lymborch. Tijdens openingstijden (voorlopig alleen op vrijdag, zaterdag en zondag) en op afspraak kan men rondgeleid worden door de kelders en de achterzaal, waar o.a. een film en nauwkeurige replica’s van werken van Maelwael en de getijdenboeken te bezichtigen zijn.