16 augustus 2019

14e Indië herdenking in Nijmegen.

Kranslegging door wethouder vd Scheur van Berg en Dal

Woensdagavond vond  te Nijmegen de officiële Indië-herdenking plaats  van de Indische slachtoffers uit de perioden 1941-1945 en 1945-1949, georganiseerd door het Platform Indische  Nijmegen en omgeving (PION). Een paar honderd mensen waren hierbij aanwezig, nog meer dan vorig jaar.  Op 15 augustus 1945 eindigde in Nederlands Indië officieel de WO II. Deze herdenking vond nu voor de veertiende keer plaats in de raadszaal van het Stadhuis van Nijmegen en werd o.a. bijgewoond door burgemeester Hubert Bruls en oud-wethouder Ben van Hees van Nijmegen, de burgemeesters van Heumen en Beuningen en wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal. Het thema was dit jaar “Gedeelde ervaringen”, Japans-Indische nakomelingen en Nederlands-Indische krijgsgevangen in Japan. Muzikale medewerking werd verleend door het  koor “Surplus”.  Sprekers waren o.a. burgemeester Bruls (korte toespraak), en Humphrey de la Croix namens het bestuur van Pion. Thérèse ter Heide en Rob Schouten hielden een toespraak. Na de plechtigheid in de raadszaal werden op de binnenplaats, bij de Indië monumenten, kransen en bloemen gelegd, o.a. door wethouder Irma van de Scheur van Berg en Dal, terwijl daar de Taptoe werd gespeeld door Henk Hubbers uit Ooij. De plechtigheid werd afgesloten met het gezamenlijk ten gehore brengen van het Wilhelmus. Aansluitend was er koffie en thee met spekkoek in de Schepenzaal van het stadhuis. zie de foto’s