1 juli 2019

ANWB Streetwise op basisschool ’t Bijenveld in Leuth.

Project Streetwise van de ANWB in Leuth

In het teken van het huidige Jeelo project ‘Veilig in het verkeer’ was er op maandagmorgen, 1 juli een speciale activiteit op de basisschool ’t Bijenveld in Leuth in samenwerking met ANWB; ANWB Streetwise. Het is een praktisch verkeerseducatieprogramma dat helpt om kinderen verkeersvaardig te maken. Per combinatiegroep kregen de leerlingen onder begeleiding van professionele instructeurs, verkeerstrainingen op maat, passend bij hun leeftijd en belevingswereld. De activiteiten vonden plaats in de gymzaal, op het schoolplein en bij de speciaal gereserveerde parkeerplaats van de Vriendenkring. Daar werden een aantal foto’s gemaakt van groep 6 die daar leerden hoe lang een remweg is van een auto. Ze konden zelf op de bijrijdersstoel de rem van de auto bedienen en dat kwam voor sommige leerlingen tot verrassende resultaten. Ook meester Sandor mocht het een keer proberen. zie de foto’s 

ANWB Streetwise bestaat uit 4 onderdelen – Bij Toet toet leren de groepen 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje. – Tijdens Blik en klik leren de groepen 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de veiligheidsgordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektro auto. – Hallo auto leren de groepen 5 en 6 op de speciaal daarvoor gereserveerde en afgezette parkeerplaats van de Vriendenkring over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Ze nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod. – Bij Trapvaardig tenslotte trainen de groepen 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. Er wordt gefietst over een uitdagend parcours en ze trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Zodat ze straks beter voorbereid zijn op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school. Bij iedere activiteit zijn ook de groepsleerkrachten aanwezig ter begeleiding.