18 juni 2019

Onthulling buitenbank bij de Thornsche molen

Wethouder Sylvia Fleuren met de bij dit project betrokken personen.

Dinsdagmiddag 18 juni onthulde wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal een nieuwe buitenzitbank bij het monument “Open” . Dit is achter de Thornsche Molen in Persingen. De bank is een onderdeel van een groter project. De gemeente Berg en Dal wil meer en betere wandelmogelijkheden voor inwoners, recreanten en toeristen. Om de routes aantrekkelijker te maken, is het belangrijk om extra zitbanken in het buitengebied te plaatsen. Dit kunnen locaties zijn met een schitterend uitzicht of plekken langs wandelpaden en –routes waar nog geen rustpunten te vinden zijn. In totaal worden er 22 extra banken geplaatst. zie de foto’s.

Persbericht Sylvia Fleuren.

Waarom zijn we hier om een ogenschijnlijk simpele buitenbank te onthullen? Aanleiding:

 

Onze gemeente is erg mooi en zeer geschikt om in te wandelen. Dit geldt zowel voor onze eigen inwoners als voor bezoekers. Wandelen is gezond en ontspannend. Ook is het wandeltoerisme belangrijk voor onze toeristisch-recreatieve sector. Daarom hebben wij enkele jaren geleden samen met andere partijen besloten om de wandelmogelijkheden in onze gemeente te verbeteren. Een werkgroep met allerlei organisaties en personen is aan de slag gegaan met allerlei verschillende acties die passen binnen het project Regie op wandelen.

Het project moet de volgende resultaten opleveren:

  1. De fysieke infrastructuur voor wandelen is op orde en een aanzienlijk deel van de knelpunten is opgelost.
  2. Het beheer en onderhoud van de paden, routes en informatiepanelen is goed geregeld.
  3. Meldingen over gebreken worden centraal afgehandeld.
  4. Wandelaars bezoeken de gemeente Berg en Dal vaker en langer, omdat de gemeente bekend staat als een gemeente waar voor verschillende doelgroepen mooie en goed onderhouden routes zijn. Vorige week bijvoorbeeld ben ik nog geweest bij de opening van het familiepad op de Duivelsberg. Ook hier een geslaagde samenwerking tussen verschillende partijen.
  5. De routes zijn gemakkelijk te vinden via een duidelijke website, kaarten en folders.
  6. We zorgen voor een goede spreiding tussen de seizoenen en gewenste wandellocaties in de gemeente.
  7. Ieder dorp heeft een lokale wandelroute door en voor inwoners voor hun dagelijkse/wekelijkse wandelingen.
  8. Er zijn 22 rustpunten (bankjes) langs de routes bij gekomen.

Er gebeurt dus veel op het gebied van wandelen, maar heel veel hiervan gebeurt achter de schermen of kun je niet meteen zien in het veld.

Het project is een beetje als een scheidsrechter bij een voetbalwedstrijd: als alles goed is geregeld, valt het eigenlijk niet op. Pas als iets fout loopt, valt het op.

Het plaatsen van extra buitenbankjes staat dus niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter geheel.

Het project ‘toevoegen van 22 bankjes langs routes’

Er zit meer achter zo’n ogenschijnlijk simpel project dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Ten eerste zijn alle bestaande bankjes in het buitengebied geïnventariseerd en opgenomen in een kaartsysteem. We hadden namelijk helemaal geen overzicht van wat er allemaal aan bankjes en banken te vinden is in onze gemeente.

Vervolgens is er een voorstel gedaan van geschikte plaatsen voor extra bankjes langs wandelpaden en -routes.

Hierbij is uitgegaan van de volgende uitgangspunten:

– Grote afstanden tussen bestaande rustpunten worden opgevuld door een nieuw bankje te plaatsen;

– Mooie uitzichten moeten worden benut. Hier was bijvoorbeeld een discussie tussen plaatsing bij het nog te plaatsen monument of hier. Omdat je daar tegen een grote heg aankijkt is toch gekozen voor deze plek;

– Voorrang voor plaatsing langs bestaande wandelroutes;

– De locatie is leidend en niet de eigendomssituatie. Hoewel de meeste bankjes op gemeentegrond komen, staat dit bankje bijvoorbeeld op grond van Staatsbosbeheer. Het voorstel is besproken in de werkgroep en nadat die akkoord was, zijn de bankjes besteld en worden ze nu geplaatst.

 

Bedankje voor Nel van den Bergh

Het bovenstaande klinkt simpel, maar er zijn heel wat uren noeste arbeid in gaan zitten. Dit alles is gedaan door Nel van den Bergh in de afgelopen winter en voorjaar. Ze heeft de gemeente van links naar rechts doorkruist, door weer en wind, te voet en op de fiets en van de grote provinciale wegen tot aan kleine modderpaadjes. Voor deze volharding wil ik je belonen met een kleine attentie en ik hoop dat je zelf tijdens een wandeling zelf nog veel kunt genieten van onze nieuwe buitenbanken.