13 mei 2019

De Zwarte Stern in de Oude Waal.

Vlotjes met de Zwarte Stern in de Oude Waal.

De afgelopen week zijn er weer vlotjes voor de Zwarte Stern in de Oude Waal in de Ooijpolder gelegd. Terwijl ze gelegd werden, waren de Zwarte Sternen al weer actief en nu ze allemaal liggen zijn ook bijna alle vlotjes al weer bezet. Vanuit het warme Afrika komt deze vogel in het voorjaar aangevlogen en zoeken o.a. hun broedplaatsen op in de Ooijpolder en de Gelderse Poort.  Vroeger toen de waterkwaliteit een stuk beter was dan heden ten dagen waren veel sloten en plassen begroeid met de plant ‘krabbenscheer’. Nu deze plant op veel plaatsen verdwenen is helpt Staatsbosbeheer de sterns met drijvende vlotjes waarop modder en planten worden gelegd.  Dankzij de groeiende en bloeiende planten kunnen de kuikens zich op en tussen de grote drijvende bladeren schuilhouden, terwijl de ouders op jacht zijn naar visjes en andere waterdieren. Al snel nadat de jongen hebben leren vliegen gaan bijna alle Nederlandse sterns naar het IJsselmeer om zich daar te goed te doen aan het vele voedsel daar voordat ze weer naar de kusten van Afrika vliegen om daar de winter door te brengen.