9 mei 2019

Bevrijdingsmuseum heet vanaf september: Vrijheidsmuseum!

Burgemeester Mark Slinkman hijst de vlag.

Vandaag, 9 mei 2019, werd in Groesbeek tijdens een speciale persconferentie de nieuwe naam bekend gemaakt van het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Vanaf het moment dat het nieuwe museum de deuren opent op 1 september 2019 zal de naam gewijzigd worden in ‘Vrijheidsmuseum’. Deze naam past bij de nieuwe internationale storyline van het museum: Het Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen. Deze verhaallijn is tot stand gekomen door een unieke intensieve samenwerking van Nederlandse en Duitse historici en musea. Afgelopen week, op 7 mei, werd het hoogste punt van het nieuwe museumgebouw bereikt. In een paar uur tijd is het dak langzaam tijdens een precisie-operatie ‘opgeblazen’. Het museum vindt zijn nieuwe onderkomen in een Shaded Dome. De door Shaded Dome Technologies ontwikkelde en geleverde Shaded Dome vertoont sterke gelijkenis met een enorme parachute, een herkenbaar beeldmerk van de bevrijding destijds. Met de nieuwe grensoverschrijdende educatieve verhaallijn én de Shaded Dome krijgt het museum een unieke vaste expositie voor jong en oud en een uitzonderlijk gebouw: een ware toeristische publiekstrekker in het groene, heuvelachtige landschap van Groesbeek.  Na de persconferentie werd de vlag met het nieuwe logo onthuld en gehesen door burgemeester Mark Slinkmans van de gemeente Berg en Dal. Zie de foto’s 

 

 

 

Via de volgende link kunt u een korte film downloaden over de opbouw van de Dome afgelopen dinsdag 7 mei. Let op: dit filmpje heeft een verplichte bronvermelding Catchyourmoment.nl: https://royalhaskoningdhv.box.com/s/80a1jgbgbsvp2ot9bswy2ie…