5 mei 2019

Onthulling Plaquette gesneuvelde Nijmeegse militairen.

Burgemeester Bruls onthulde zaterdagmiddag een plaquette met een erelijst van de gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog op Plein 1944 te Nijmegen. Volgens burgemeester Hubert Bruls past het plaatsen van de namen bij de persoonlijkere manier van gedenken van deze tijd. ,,Met name voor jongeren en kinderen maken de namen en persoonlijke verhalen extra indruk. Het was een monnikenwerk tot deze lijst van 180 namen te komen, daar heeft de werkgroep Oorlogsdoden 1940-45 veel tijd en moeite in gestoken. Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat iemand er ook, of juist niet op had moeten staan. Maar daar gaat het vandaag niet om. Het plaatsen van de namen maakt de geschiedenis levend.”
Stadsdichter Wout Waanders droeg hierbij een gedicht voor (zie hieronder) . Op het Plein hadden zich zo’n honderd belangstellenden verzameld, die de regen trotseerden. De plaquette is aangebracht op het reeds bestaande oorlogsmonument. zie de foto’s

Open plekSoms kun je in een afgeladen restaurant opeens een lege tafel ontdekken. Daar, tussen de vriendinnenclubs, dates en gezinnen staat een leeg bord, een fles water en een onaangeroerd broodmandje.

En bij een concert, of op de vierdaagse, in de drukte van een mensenmenigte, is er opeens een open plek, een paar vierkante meter waar op onverklaarbare wijze niemand staat.

Maar ook aan een bar, op een tribune, het waalstrand, een treincoupé, op de zaterdagmarkt, de kade: overal kun je op de juiste momenten opeens de afwezigheid van iemand zien.

Kies op dat moment een van deze namen, bedenk je een trots persoon en plaats hem op een van die open plekken, geef hem, voor een paar seconden, een tafel terug in deze stad