19 april 2019

Oplevering woningen Bomenbuurt Hengstdal Nijmegen

Woensdag 17 april vierden buurtbewoners in de Bomenbuurt (Hengstdal) in Nijmegen-Oost feest. De nieuwe 27 betaalbare en duurzame huurwoningen en 4 goedkope boven- en benedenwoningen zijn klaar. Directeur-bestuurder Esther Lamers van woningcorporatie Standvast Wonen, wethouder Bert Velthuis en directeur Stefan van Duijnhoven van KlokGroep gaven de buurt symbolisch terug aan de bewoners. Esther Lamers: “Met de nieuwe woningen is de Bomenbuurt nog vitaler geworden. Hier wil een mix aan mensen graag wonen en blijven wonen. Daar zijn we trots op.” Eric van Haalen maakte de foto’s. zie de foto’s.

Dit deel van Hengstdal is geliefd in Nijmegen en bij haar bewoners. Standvast Wonen wilde voor deze plek een goed plan ontwikkelen, samen met huurders en direct omwonenden. “Dat was dan ook intensief en spannend, vooral voor de bewoners”, vertelt Esther Lamers. “Maar wij vinden dat het is gelukt. De nieuwe huizen passen heel goed bij de uitstraling van de andere woningen in deze buurt. Die reactie horen we van buiten de wijk, maar vooral ook van buurtbewoners.” 

Met de vernieuwing wilde Standvast Wonen ook jongeren en gezinnen woonkansen bieden

Esther Lamers: “Deze buurt biedt nu een goede mix aan woningtypes en prijzen waar jong en oud prettig kunnen samenleven. En omdat eten verbindt, boden Bert Velthuis, Stefan van Duijnhoven en ik elk de eerste portie uit een van de foodtrucks aan een bewoner aan.” Op het buurtfeest waren ruim 150 oude bewoners, nieuwe bewoners en diverse omwonenden. “Leuk om nieuwe buren te leren kennen”, vertelt een buurtbewoner. “En het is gezellig dat er nu ook gezinnen wonen. Voorheen zagen we hier heel weinig kinderen. Nu leeft de buurt veel meer.”

Enkele cijfers over de vernieuwde buurt

De jongste bewoner is 20 jaar. De oudste bewoner is 71 jaar. De gemiddelde leeftijd is 39,03 jaar. De vier boven- en benedenwoningen wees Standvast Wonen toe aan eenpersoonshuishoudens. Zestien eengezinswoningen aan driepersoonshuishoudens of meer. En elf eengezinswoningen aan een- of tweepersoonshuishoudens. Van de huurders kwamen er elf terug in een nieuwe woning. Twintig huurders zijn nieuwe buurtgenoten.

Huurwoningen waren technisch slecht, niet duurzaam en zorgden voor vocht- en geluidsproblemen

De meeste huurwoningen in de Ahornstraat en Lijsterbesstraat waren (voormalige) duplexwoningen. Ze zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo gebouwd, voor twee gezinnen per duplexwoning, zolang de woningnood duurde. Deze huizen voldeden al jaren niet meer aan de wooneisen van nu en de toekomst. Daarom ging Standvast Wonen aan de slag met vernieuwing. Daarvoor sloopte zij 46 (duplex)woningen.

Dit is wat Standvast Wonen ook deed om de Ahornstraat en Lijsterbesstraat te vernieuwen

In 2016 renoveerde Standvast Wonen al acht eengezinswoningen in de Lijsterbesstraat. Eind dit jaar gaat de corporatie aan de slag met twee woonblokken in de Ahornstraat. Esther Lamers: “We voegen de duplexwoningen per twee samen tot een eengezinswoning en knappen ze op. De gemeente werkt die periode ook aan de openbare ruimte. Daarna is de vernieuwing van Bomenbuurt klaar.”

Achtergrondinformatie

•        De wijk Hengstdal bestaat voor een groot deel uit kleine huishoudens. Ook de meeste huurders die zouden terugkeren zijn eenpersoonshuishoudens. Met de nieuwe woningen wilde Standvast Wonen ook jongeren en gezinnen woonkansen bieden.

•        Daarvoor sloopte de corporatie één woonblok in de Ahornstraat en vijf woonblokken in de Lijsterbesstraat. Het ging in totaal om 34 duplexeenheden en 12 eengezinswoningen.

•        Op deze plek bouwde Standvast Wonen 27 nieuwe betaalbare eengezinswoningen en 4 nieuwe betaalbare boven- en benedenwoningen.

•        Het ontwerp is van LSWA architecten, aannemer KlokGroep bouwde de woningen.

•        Standvast Wonen bood de nieuwe eengezinswoningen met voorrang aan: aan huishoudens met een minimale huishoudgrootte van 3 personen (en maximaal 6 personen).

•        Standvast Wonen wil iedereen een kans geven om in deze populaire wijk te komen wonen. Daarom bood de corporatie de woningen aan via loting. Zo maakte elk gezin of elke jongere een gelijke kans op een nieuwbouwwoning in Hengstdal.

•        De woningen zijn duurzaam gebouwd. Dit betekent dat er zonnepanelen aanwezig zijn op het dak. In de woningen zit op de begane grond en op de eerste verdieping vloerverwarming. Ook zijn de woningen voorbereid om in de toekomst van het gas af te kunnen.