9 april 2019

Brandweer Berg en Dal loopt samen met burgemeester Slinkman de Sunset March

Brandweer Berg en Dal bij de Sunset March

Maandagavond liepen een diverse leden van de brandweer van de gemeente Berg en Dal, samen met leden van het managementsteam VRGZ en burgemeester Mark Slinkman van Berg en Dal de Sunset march over de Oversteek in Nijmegen. Het idee was ontstaan door dat brandweerman Lambert de Bruin van de post Groesbeek van kinds af aan de 1e en zeker de 2e Wereldoorlog en alles er omheen bijzonder interessant vind. Lambert gaf aan: ” Door het bezoeken van oorlogsgebied en kampementen zoals Normandië en Auschwitz wil ik voor mij zelf die geschiedenis levend houden. Door te herdenken in Ieper bij de Mennepoort, op de Ginkelse hei in september maar ook 5 mei in Wageningen, en de lichtjes op de Canadese begraafplaats in Groesbeek, waar ik elk jaar met de hoogwerker van brandweer Berg en dal aanwezig ben, samen met collega’s om hand en spandiensten te verrichten. Het idee om dit vanavond te organiseren is ontstaan omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat in september deze Waalcrossing heeft plaats gevonden met 48 gesneuvelde Amerikaanse militairen”. Voorafgaand aan de mars kregen de brandweerlieden uitleg van een van de medewerkers van de Sunset March en na afloop werd er een krans gelegd bij het monument voor de gesneuvelde militairen. zie de foto’s

Lambert de Bruin zegt verder: Deze 48 jonge mannen hebben hun leven gelaten voor onze vrijheid/ democratie wij mogen dit niet vergeten nu niet maar ook in de toekomst niet. De beslissing om met canvasbootjes de oversteek te doen is door generaal Gavin vanuit het Groesbeekse genomen. Voor mij rede te meer om dit MUG breed uit te zetten en te organiseren om deze bijzondere editie 75x bijzonder sunset march te organiseren. Mijn inziens een geslaagde keuze geweest nog mooier door dat er van uit het management van de VRGZ mensen mee hebben gelopen en zeker niet te vergeten onze burgemeester Mark Slinkman. Top dat ook hij er bij was. Voor mij zeer zeker een geslaagde avond.