8 april 2019

Opening Jeu de Boulesbaan en presentatie dorpsommetjes in Berg en Dal.

Wethouder Visser in actie.

Tijdens een feestelijke bijeenkomst buiten bij dorpshuis Kerstendal in Berg en Dal deed wethouder Annelies Visser van de gemeente Berg en Dal de openingshandeling bij de opening van de vernieuwde Jeu de Boulesbaan. Deze baan, die een aantal jaren geleden op aanvraag en door inzet van de KBO in Berg en Dal gerealiseerd was, is afgelopen jaar herontdekt door leden van de KBO en de hele zomer lang werd er elke woensdag gezellig gespeeld. Maar zo dicht mogelijk bij “le Cochonet” (het kleine balletje) komen was inmiddels iets lastiger geworden. Hoewel vrijwilligers hun best hadden gedaan om de baan te onderhouden, was er sprake van mosvorming op de bovenlaag. Volgens het gedachtegoed van de “drie musketiers” hebben de Dorpsraad, dorpshuis Kerstendal, KBO, kookclub, Villa Hamer en Forte welzijn, de handen ineen geslagen en de baan opgeknapt en verbreed. Naast de opening van de jeu de boulesbaan werden deze middag ook twee “dorpsommetjes” gepresenteerd in aanwezigheid van de wethouder. zie de foto’s (komen nog) 

Genieten van landschap en cultuur in het dorp Berg en Dal

Inwoners bedenken en maken zelf twee dorpsommetjes

Het dorp Berg en Dal is twee dorpsommetjes rijker: namelijk ommetje ‘Westermeerwijk’ en ommetje ‘De grafheuvels’.  Beide routes zijn samengesteld door inwoners van het dorp Berg en Dal met steun van de stichting Heemkunde Berg en Dal. Leden van de werkgroep zijn echte Bergendallers en delen met enthousiasme hun kennis van cultuurgeschiedenis en de bosrijke omgeving.

Op zondag 7 april organiseerden Via Natura, samen met diverse partijen, een feestelijke middag bij dorpshuis Kerstendal. Naast de presentatie van de dorpsommetjes openden we deze middag ook de verbrede jeu de boules baan in aanwezigheid van de wethouder.  Onder het genot van een hapje en een drankje. U bent van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. 

Ze presenteerden deze middag een handzame folder, prachtig vormgegeven met routebeschrijving. Met deze folders kan iedereen, inwoners en bezoekers, zelf op pad, maar het is natuurlijk heel gezellig om samen te wandelen. Bewegen in een mooie groene omgeving is ook nog de meest gezonde tijdsbesteding voor lichaam en geest.

De werkgroep nodigt daarbij iedereen uit op woensdagmiddag 10 april een van de twee routes mee te wandelen. Zij kunnen natuurlijk nog veel meer vertellen over de omgeving dan in de folder past. Dus wees welkom. Aanvang: 14.00. Afsluiting rond 15.00

De ommetjes starten om praktische redenen beiden bij Hotel Erica en vormen samen als het ware een ‘achtje’.  Al sinds de 19e eeuw was de omgeving van Berg en Dal een geliefd wandelgebied. Ommetje Westermeerwijk is een wandeling van 3,3 kilometer door gevarieerd bosgebied, met veel reliëf en mooie uitzichten over het dal van de Meerwijk. De wandeling neemt je mee door de tijd en laat je onderweg door de bondige teksten het verleden beleven.

Met ommetje ‘Grafheuvels’ (3.5 km) wandel je de noordelijke lus, via prachtige bospaden en neem je en passant een stukje Nijmeegse villawijk mee. Onderweg tref je grafheuvels aan, die verscholen liggen langs de route. Deze geven je een inkijk in oude bewoningsgeschiedenis rond 800 jaar voor Christus. 

De twee wandelingen zijn prima te combineren voor de liefhebber. Mensen die minder mobiel zijn kunnen de sfeer proeven vanaf goed begaanbare hoofdpaden in de directe omgeving van het startpunt.

In opdracht van Gemeente Berg en Dal coördineert Stichting Via Natura de dorpsommetjes. Het dorp Heilig Landstichting had de primeur; het dorp Kekerdom neemt het stokje over. De Horst staat in de startblokken. Onder het motto ‘landschap is van iedereen’ vormen in de toekomst alle routes van de 12 dorpen samen een prachtige parelketting door de hele gemeente. Want wie kan het landschap beter laten zien dan de inwoners zelf!? De ommetjes zijn vanaf half april te vinden op www.wandeleninbergendal.nl.

Meer informatie: info@vianatura.nl