22 maart 2019

Heuvelrijk in Groesbeek krijgt Keurmerk voor Toegankelijkheid

Wethouder Sylvia Fleuren reikte het Keurmerk voor Toegankelijkheid aan Heuvelrijk.


Wethouder Sylvia Fleuren van de gemeente Berg en Dal reikte vrijdag 22 maart het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid uit aan groepsaccommodatie/ hotel Heuvelrijk in Groesbeek. Heuvelrijk is de eerste toeristische organisatie in de gemeente Berg en Dal die het keurmerk krijgt.
Het keurmerk is het resultaat van het project Zorgeloos op Vakantie. Het doel van dit project is om de regio Rijk van Nijmegen beter toegankelijk te maken voor mensen met een lichte fysieke beperking en hun reisgenoten. Recreatieondernemers, de Stichting Toerisme en Recreatie Berg en Dal (STER), zorgorganisaties, de WMO adviesraad en de gemeente werken hier samen aan. zie de foto’s


Keurmerk voor Heuvelrijk
Heuvelrijk heeft afgelopen jaar een scan op toegankelijkheid laten uitvoeren door de organisatie Ongehinderd. Een keurmeester met een bouwkundige achtergrond voerde de test uit en zette zijn bevindingen met tips in een rapportage. Zo kregen Rosanne en Tom Belgers, eigenaren van Heuvelrijk, inzicht in de toegankelijkheid van hun bedrijf. Kunnen mensen in een rolstoel bij het bedrijf bijvoorbeeld makkelijk in- en uitrijden? Is er een toegankelijk toilet?
Rosanne Belgers:
“Wij richten ons mede op mensen met een zorgbehoefte. Wij hebben veel geleerd van de scan. Zo hebben we pedaalemmers vervangen door exemplaren met een drukknop. De traptreden buiten bij de entree zijn nu beter zichtbaar door witte markering. En we hebben anti slipmatten aangeschaft voor op de badkamers. Kleine investeringen, met veel gemak voor onze gasten”.
Nu de verbeteringen zijn doorgevoerd, wordt Heuvelrijk beloond met het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid.
Wethouder Sylvia Fleuren:
“We zijn erg blij met een onderneming als Heuvelrijk. Een hotel dat oog heeft voor gasten met een fysieke beperking en hun reisgenoten. Ze doen er alles aan om hun gasten een zorgeloze vakantie te laten beleven! We hopen dat dit goede voorbeeld doet volgen. De gemeente ondersteunt dit graag door een subsidie op de toegankelijkheidsscan. Ondernemers kunnen zich bij ons aanmelden.”
Ook aanmelden voor een scan?
De gemeente Berg en Dal subsidieert de toegankelijkheidsscan. Toeristische ondernemers kunnen zich hiervoor nog aanmelden. Dit kan via de website van de gemeente: https://tinyurl.com/y65kjpas. Er is ruimte voor 20 deelnemers.