13 maart 2019

Eerste coöperatieve zonnepanelenproject in Berg en Dal van start

Leden van energiecoöperatie Energierijck gaan vanaf nu gebruik maken van de energie van de zonnepanelen op zwembad De Lubert in Groesbeek. Deze zijn de afgelopen periode geplaatst. De gemeente heeft dit dak én het dak van de gemeentewerf beschikbaar gesteld. De opening werd verricht door de voorzitter van de energie coöperatie Energierijck, mevrouw Caroline de Greeff. Zij was trots dat het eerste dak klaar is namens de coöperatie. Namens de gemeente Berg en Dal waren de wethouders Visser en Verheul aanwezig. Foto gemeente Berg en Dal.

Dak zwembad De Lubert eerste in een reeks daken Opening eerste coöperatieve zonnepanelenproject van Berg en Dal.
Woensdag 13 maart openden we het eerste zonnepanelenproject van coöperatie Energierijck Berg en Dal. Dit vond plaats bij zwembad De Lubert, één van de locaties waar in maart zonnepanelen worden geïnstalleerd. De openingshandeling werd gedaan door (leden van) de energiecoöperatie Energierijck en de wethouders Nelson Verheul (duurzaamheid) en Annelies Visser (accommodaties).
De gemeente stelt aan Energierijck de daken beschikbaar van het zwembad en de gemeentewerf, beide in Groesbeek. Verder legt Energierijck ook zonnepanelen op het dak van dorpshuis Kerstendal en van biologische zuivelboerderij Groenhouten. Begin april worden de Groesbeekse zonnepanelen/daken aangesloten. De andere twee daken worden later gerealiseerd. Alle zonnepanelen samen leveren de energie aan zo’n 70 huishoudens, die lid zijn van energiecoöperatie Energierijck.
Om hoeveel panelen/kWh gaat het?
Op het dak van De Lubert liggen 130 zonnepanelen. Op de gemeentewerf 240, dorpshuis Kerstendal 179 en bij Groenhouten 200 zonnepanelen. In totaal 749 zonnepanelen, goed voor jaarlijks ongeveer 220.000 kWh. Ter vergelijking; een gezin van 4 personen verbruikt jaarlijks ongeveer 4500 kWh.
Wat doet Energijrijck?
Via energiecoöperatie Energierijck kunnen bedrijven en inwoners uit de gemeente Berg en Dal investeren in zonnepanelen op andermans dak. Dit kan een uitkomst zijn, omdat sommige daken niet geschikt zijn voor zonnepanelen (te klein, teveel schaduw). Ook zijn er gebouwen waarop geen zonnepanelen gelegd mogen worden (zoals monumenten). Op energierijck.nl staat meer informatie hierover, ook over hoe je mee kunt doen.