20 februari 2019

De supersneeuwmaan boven Ooij.

De supersneeuwmaan boven Ooij

Dinsdagavond was de supersneeuwmaan ook boven Ooij te zien. De afstand tussen de maan en de aarde verandert gedurende het jaar. Dat komt doordat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische baan heeft – net als de planeten, zo weten astronomen sinds de ontdekkingen van Kepler en Newton. Om de 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan, spreken we van een ‘supermaan’. Vanuit Nederland is zo’n maan maar drie à vier keer per jaar te zien. Het hemellichaam lijkt dan groter en feller dan een normale volle maan. Dinsdag om 16.53 uur was het boven Nederland volle maan. Ruim drie uur later stond de maan het dichtst bij de aarde. Iets na 20.00 uur was het middelpunt van de maan op 356.762 kilometer van de aarde, de kortste afstand van 2019. Gemiddeld staat de maan op 384.000 kilometer van de aarde. Vanaf 16.53 uur was het volle maan, iets na 20.00 uur was het middelpunt van de maan het dichtst bij de aarde: op 356.762 kilometer afstand. Volgens Nasa gaf een indianenstam in de Verenigde Staten het fenomeen de naam sneeuwmaan, omdat er in die periode vaak sneeuw viel. De supermaan van dinsdag heet dan ook de supersneeuwmaan. zie de foto’s.