9 februari 2019

Herdenking operatie Veritable op Canadese erebegraafplaats Groesbeek

Herdenking Operation Veritable Groesbeek

Op de Canadese erebegraafplaats aan de Zevenheuvelenweg te Groesbeek werd vrijdagmorgen, zoals ieder jaar, de start van operatie Veritable van 1944 herdacht. Die begon deze maand, 74 jaar geleden, met de doorbraak van de geallieerde troepen via de grens het binnenland van Duitsland in, richting Berlijn.  Gasten en belangstellen trotseerden de kou, wind en nattigheid op het Canadian War Cemetery. Jeanne Melchers, medewerkster van het Bevrijdingsmuseum ontving de ruim 100 gasten op het kerkhof en sprak hen toe. Diverse sprekers kwamen aan het woord met o.a. Piet Janssen voorzitter van Groesbeek Airborne Vrienden. Hij vroeg de aanwezigen zich voor te stellen wat zich hier in de regio heeft afgespeeld tijdens de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog. ,,23.000 jongelui (Geallieerden) ver van huis verloren hier hun leven om ons te bevrijden.”  Maar ook 45.000 tot 60.000 Duitse soldaten kwamen om en werden 52.000 Duitse soldaten gevangen genomen.  Bij de herdenking met o.a. locoburgemeester Sylvia Fleuren en kapelaan Rudo Franken, waren ook vertegenwoordigers uit Duitsland, waaronder locoburgemeester Josef Gietemann van Kleve, burgemeester Gunther Steins van Kranenburg em de dhr de Haan uit Donsbrüggen aanwezig. Namens de gemeente Berg en Dal werd een krans gelegd door Sylvia Fleuren en verder door diverse andere partijen, waaronder Faces to Graves Foundation. Na het spelen van de volksliederen van Canada, Groot-Brittannië en Europa was de herdenkingsceremonie ten einde. Na afloop konden aanwezigen nog naar De Oude Molen voor een warme kop koffie of thee. Zie de foto’s deel 1;  deel 2

8 februari 1945

Op 8 februari 1945 gingen vijf Canadese en Britse divisies in de aanval richting Kleve, Goch en Gennep.

Oeratie Veritable, de beslissende geallieerde aanval waarbij in drie fases de Rijn bij Wesel moest worden bereikt, is dan in alle hevigheid losgebarsten. De burgers aan beide zijden van de grensstreek zijn een paar maanden eerder al geëvacueerd.

Traag verloop

De bodemgesteldheid was dermate slecht en de Duitse tegenstand op eigen terrein zo furieus, dat de aanval maar zeer traag verliep. Als Operatie Veritable op 22 februari 1945 ten einde loopt zijn de geallieerden tussen de 25 en 30 kilometer opgeschoten en zijn twee van de drie verdedigingslinies doorbroken.

Linie nog intact

Maar de laatste en sterkste Duitse verdedigingslinie tussen het Geallieerde leger en de Rijn was nog altijd intact. Twee weken van verbitterde strijd kostte het leven van duizenden geallieerde en Duitse militairen. De burgers die maanden later in het bevrijde grensgebied terugkeerden, troffen een desolaat landschap aan. Kapotte huizen, verwoeste akkers en veel, heel veel achtergelaten oorlogsmaterieel. Het leed aan beide zijden van de grens was onbeschrijflijk.