24 januari 2019

Historisch kanon teruggeplaatst bij Belvedère in Nijmegen

Het kanon wordt terug geplaatst. Foto Nico van Hoorn

Op donderdag 24 januari plaatste de gemeente het kanon bij de Belvédère terug. Het is bijna een jaar weggeweest. Sinds 1947 stond een achtergelaten Duits luchtafweergeschut, een PAK38, op de helling van de Belvédère. Het stuk was in de loop van de jaren ernstig verweerd. Met de herdenking van 75 jaar market Garden in zicht is besloten om het te restaureren. Het afweergeschut heeft een rol gespeeld tijdens de gevechten om de Waalbrug in september 1944. Op 19 en 20 september vond de verovering plaats van de spoor- en de Waalbrug, een verbeten strijd met veel slachtoffers. Het is een stille getuige van deze strijd. Het afweergeschut staat als een fysieke herinnering aan de gebeurtenissen tijdens Market Garden op de helling. In maart vorig jaar werd het kanon weggebracht ter restauratie naar een bedrijf in Bergharen Het kanon is in de net-naoorlogse staat teruggebracht. Inclusief de kogelgaten, die overduidelijk te zien zijn op het wapen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.