22 januari 2019

Afscheid van Pastoor Norbert Swagemakers Berg en Dal

Norbert Swagemakers

In oktober heeft de bisschop van Den Bosch besloten 10 priesters te benoemen in een nieuwe parochie. Norbert Swagemakers, pastoor van de parochie Heilige Drie Eenheid waaronder Berg en Dal,  Heilig Landstichting, Malden en Nijmegen zuid (Hatert, Meijhorst, Groenestraat en  Hatertseweg)vallen, is benoemd tot pastoor van de parochie Heilige Damiaan de Veuster in Helmond. Hij zal worden opgevolgd door Jacques Grubben, voorheen pastoor van de Heilig Hart parochie in Boxtel.

Norbert was pastoor van de gefuseerde parochie Heilige Drie eenheid vanaf januari 2010 en woonde bij de kerk in Berg en Dal. Zijn pastorale passie om mensen te ontmoeten en bij te staan op al die belangrijke momenten van het leven, was moeilijk te combineren met de grootte en complexiteit van deze parochie. In goed overleg met de Bisschop heeft Norbert de nieuwe benoeming aanvaard.

Norbert zegt hierover zelf het volgende; ´ De gedachte aan het moeten verlaten van deze mooie parochie kost mij veel moeite. Ook als ik denk aan de goede band met de leden van het pastoraal team, de bestuursleden, een groot aantal medewerkers, vrijwilligers en parochianen. De hele omgeving is een omgeving waar ik me thuis voel. Maar opnieuw terugkeren na mijn herstel van mijn “ziekzijn naar deze schaalgrootte lijkt voor mij niet heilzaam te zijn. Het aanvaarden van deze benoeming verraste mij met een innerlijke rust en vrede waarin ik de aanwijzing zie dat het een goede keuze is op dit moment in mijn leven´

Overeenkomstig de wens van pastoor Norbert Swagemakers zal op 27 januari in de kerk van Berg en Dal afscheid genomen worden als pastoor van de parochie Heilige Drie Eenheid. Om 17.00 uur zal er die middag een Vesperviering zijn in het teken van dankbaarheid voor het pad dat de pastoor en de parochianen de afgelopen jaren samen mochten gaan. Voorafgaand aan de viering is er van 14.30 uur tot 16.30 uur gelegenheid om persoonlijk van Norbert Swagemakers afscheid te nemen.

Zijn opvolger Jacques Grubben zal tijdens het parochiefeest later dit jaar geïnstalleerd worden, wel zal hij per 1 Februari zijn werk binnen zijn nieuwe parochie starten vanuit de pastorie in Berg en Dal.