3 november 2018

120 jaar Wilhelmina in Groesbeek

Vrijdagavond was de drukbezochte jubileumreceptie van fanfare Wilhelmina in De Mallemolen te Groesbeek ter ere van haar 120 jarig bestaan. Er was een optreden van de Jongeren Percussie Groep (JPG) en het opleidingsorkest en aansluitend was  er een afterparty met discotheek “Sembo”. Diverse verenigingen en andere belangstellenden uit de omgeving gaven acte de présence. Burgemeester Mark Slinkman, tevens beschermheer van de fanfare, sprak de jubilerende vereniging toe.  Hij memoreerde dat fanfare Wilhelmina in 1898 was opgericht na de kroning van koningin Wilhelmina. Een stel Groesbekers ergerde zich eraan dat tijdens die kroning de fanfare uit Heumen in Groesbeek voor de muzikale noten moest zorg dragen. zie de foto’s (komen nog)

Fanfare Wilhelmina: 120 jaar jong, 120 jaar oud.

Hoewel over de jaren vanaf het moment van oprichting tot 1911 weinig over de vereniging  bekend is, staat onomstotelijk vast dat Fanfare Wilhelmina werd opgericht op 1 november 1898. Het initiatief tot oprichting van ’n muziekvereniging in Groesbeek ontstond naar aanleiding van de diverse georganiseerde festiviteiten rond de verjaardag van Prinses Wilhelmina op 31 augustus 1898 en de troonsbestijging door de prinses op 6 september 1898. Het ontbreken van een muziekkorps in Groesbeek werd toen als pijnlijk ervaren. Tegen deze achtergrond valt ook te verklaren waarom door de oprichters werd gekozen voor de naam “Fanfare Wilhelmina”. Hiermee behoort Fanfare Wilhelmina tot een van de oudste verenigingen van Groesbeek.

Als doelstelling werd in de eerste statuten omschreven: “het beoefenen der hoornmuziek, benevens bevorderen van een belangstellend en vriendelijk verkeer”. Muziek maken in een gezellige vereniging staat nu, vele jaren later, nog steeds heel hoog in ons vaandel !

Vanaf de eerste jaren na oprichting tot medio zestiger jaren kende Wilhelmina naast de muziekafdeling ook een bloeiende toneelvereniging. De vereniging kent al sinds vele jaren drie elkaar ondersteunende afdelingen, namelijk:

 

 • Fanfare 
 •  opgericht in 1898
 • Tamboerkorps (Slagwerkgroep) 
 •  opgericht in 1948
 • Majorettekorps (Showgroep)
 •  opgericht in 1971
 •  beëindigd 2017
 • Leerlingenorkest
 •  opgericht in 2006
 •  Jongeren Percussie Groep
 •  opgericht in 2008