24 oktober 2018

Tussenbericht van Waterpeilen.nl

Een kort tussenbericht vanwege de bijzondere laagwatersituatie in de Nederlandse rivieren.  Weeromslag op komst; nog niet duidelijk of daarmee einde laagwaterperiode in zicht is. Er is neerslag op komst in de stroomgebieden van Rijn en Maas, maar het is nog niet duidelijk of dit een voldoende lange natte periode wordt om de periode van extreem lage afvoeren te beëindigen. De afgelopen 2 dagen viel er lokaal wat neerslag en ook morgen wordt er nog wat verwacht, maar de hoeveelheden zijn veel te klein om de rivierafvoer te doen stijgen. Vrijdag wordt een regenzone verwacht die wel voor verandering kan gaan zorgen. Overdag passeert dit gebied Nederland van noord naar zuid om dan door te schuiven naar de Alpen, waar de neerslagzone tot stilstand komt. Er valt daar gedurende 48 uur een flinke hoeveelheid neerslag; voldoende om de Rijn wat te laten stijgen. Hogerop in de Alpen valt de neerslag als sneeuw en dat is voor de rivierafvoer niet zo gunstig, want die zal enige tijd blijven liggen en dus voorlopig geen bijdrage leveren.

Het watergolfje dat dit oplevert heeft een dag of 6 nodig om Nederland te bereiken en het eerste water ervan verwacht ik pas na 1 november bij Lobith. De waterbeheerder van Baden Würtenberg verwacht voorlopig niet meer dan ca 100 – 125 m3 extra voor de Bovenrijn. Dit lijkt mij wat weinig gezien de neerslagverwachting en misschien dat men het bijstelt als meer duidelijk is over de neerslaghoeveelheden. Tegen de tijd dat dit piekje dan bij Lobith arriveert is het ook nog wat ingezakt, zodat (als Baden Wurtenberg het goed heeft) er nog maar ca 75 m3/s van over blijft.

Dit minipiekje lost de lage afvoersituatie zeker nog niet op, maar gelukkig is er waarschijnlijk nog meer regen in aantocht. Na het weekend dienen zich namelijk nieuwe regenzones aan en vooral op dinsdag lijkt een actief exemplaar te passeren. Gunstig is ook dat dit regengebied het hele stroomgebied van de Rijn lijkt te gaan bedekken en dan kunnen ook de zijrivieren in Duitsland (Neckar, Main en Moezel) wat extra water verwachten. Dit extra water uit de Duitse zijrivieren valt dan samen met het piekje uit Zwitserland, zodat het nog wat aan kan groeien.

De neerslagzone van dinsdag lijkt ook het stroomgebied van de Maas aan te gaan doen, zodat de afvoer daar ook weer wat kan gaan stijgen. Maar het blijft allemaal nog onzeker, want de neerslag is nog niet gevallen.

Waterverwachting voor de komende tijd

De Rijnafvoer was de afgelopen dagen vrijwel stabiel en is sinds zondag slechts 10 – 15 m3/s gedaald tot 730 m3/s op dit moment. Omdat er de komende dagen nog nauwelijks regen valt, verwacht ik dat de afvoer bij Lobith langzaam verder zal dalen naar ca 700 m3/s medio volgende week. Wel zijn er wat kleine schommelingen als gevolg van kleine piekjes die soms uit de Main en Moezel komen (agv stuwbeheer in deze rivieren). 

Pas op woensdag 31 oktober of donderdag 1 november kan de afvoer bij Lobith dan gaan stijgen. Op grond van de neerslag die dit weekend in Zwitserland valt, lijkt dit niet meer dan 75 – 100 m3/s extra afvoer op te leveren, maar als er dinsdag inderdaad veel regen valt in heel het stroomgebied, dan kan de afvoer verder gaan stijgen. Of dit de opmaat is naar meer neerslag en een verdere stijging is nu nog niet te zeggen. Daarover in het komende weekendbericht meer informatie.