23 oktober 2018

Video] Bomenkap Bisonbaai leidt tot lekke banden

OOIJ – De gemoederen rond de kap van 23 bomen aan de Bisonbaai in de Ooijpolder lopen hoog op. Dat blijkt uit de lekgestoken banden op het terrein van Staatsbosbeheer bij Ooij.


Video via onze mediapartner Streekomroep RN7. (deGroesbeek.nl)

De nog onbekende vandaal heeft daar ook een tweetal poorten op slot gedaan met kettingen. Toen boswachter Thijmen van Heerde ‘s ochtends vroeg op zijn werk aankwam was het eerste obstakel de gesloten poort. Daar kon hij, naar eigen zeggen, nog wel om lachen. Maar nadat hij de ketting opengeslepen had en aan het werk wilde gaan bleek dat de dienstauto ook een doelwit was van een actievoerder. “Toen we wilden vertrekken naar het werkgebied kwamen we erachter dat twee van onze auto’s lekke voorbanden hadden.”, zegt hij tegenover Streekomroep RN7.

Drietal auto’s

De dienstauto’s waren niet de enige voertuigen met schade. Een drietal auto’s van particulieren die overnachtten op het terrein waren ook de klos. De particulieren waren op natuurcursus en mochten parkeren bij de groenbeheerders.

Bomenkap

Waarom de banden zijn lekgestoken heeft waarschijnlijk iets te maken met de kap van 23 bomen aan de Bisonbaai. Deze bomen, populieren, worden omgezaagd zodat de veiligheid van recreanten in het gebied kan worden gegarandeerd, zo vertelt Van Heerde: “Er komen hier in de zomermaanden veel mensen die lekker zwemmen, genieten van de zon of soms in de schaduw willen liggen. De populieren die wij omzagen, laten spontaan takken vallen of breken toppen uit en die zagen wij nu om, om de veiligheid van bezoekers te garanderen.”


Lekke banden bij de Bisonbaai. Foto en rechten: Sebastiaan Mulleners/RN7.

“Grondig oneens”

Johan Koeleman is het “grondig oneens” met Staatsbosbeheer. Koeleman voert het woord voor een groep demonstranten bij de ingang van het natuurgebied. Volgens hem hadden de bomen helemaal niet gekapt hoeven worden, als Staatsbosbeheer er maar onderhoud aan had gepleegd. Ook vraagt hij zich af waarom men de natuur naar de hand moet zetten: “Laat nou zo’n klein stukje natuur hier eens gewoon helemaal zijn eigen gang gaan, ook al is het een recreatiegebied. Waarschuw de mensen met hele grote, duidelijk borden dat ze op eigen risico hier het terrein op gaan.” Hij is het eens met de stelling dat men de natuur moeten faciliteren in plaats van het aanpassen ervan om het voor mensen toegankelijk te maken.

Nieuwe bomen

Staatsbosbeheer heeft aangegeven om op de plekken waar bomen gerooid zijn, nieuwe aan te planten. Dat wordt dan ook gelijk een soort die langer ‘goed’ blijft dan de populier. Koeleman heeft er weinig vertrouwen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren.

“Dient de zaak niet”

Over of de demonstranten iets te maken hebben met het lek steken van de autobanden kan Koeleman kort zijn: “Toen ik hoorde dat er banden van mensen van Staatsbosbeheer waren lekgestoken heb ik mij er meteen van gedistantieerd. […] Er worden mensen door gedupeerd en het dient helemaal de zaak niet.”

Het lek steken van de banden wordt onderzocht door de politie. Maar voor de activistische vandaal is het een nutteloze actie gebleken: de bomenkap is gewoon van start gegaan.

Artikel met dank aan onze mediapartner Streekomroep RN7.