12 oktober, Berg en Dal – Het is 7 minuten over 14:00 als 107 fietsliefhebbers in een zonnig en heuvelachtig Berg en Dal op de fiets stappen voor de proloog en de bekendmaking van het parcours  van Zeven voor Leven. De fietsers zijn bij elkaar gekomen om zich alvast voor te bereiden op de eerste editie op 26 mei 2019, waarbij ze de uitdaging aangaan om 7 rondes over de kuitenbijters in de gemeente Berg en Dal te overwinnen; alleen of samen in een team. Doel is zoveel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar kanker, specifieker het eerder zien en gerichter behandelen van kanker.

 

In het wiel van Team Sunweb

Tijdens de eerste editie op 26 mei 2019 gaan deelnemers aan Zeven voor Leven de uitdaging aan om 7 rondes over het 20,077 km lange parcours met 337 hoogtemeters te fietsen. Vandaag wachtten voor de deelnemers, waaronder bekende Nederlanders Frits Barend, Aart Vierhouten en Chiel van Praag, ‘slechts’ een ronde. Maar dan wel in het wiel van renners van Team Sunweb, die als ambassadeur het evenement ’Zeven voor Leven’ en het goede doel ‘Kanker Zien’ ondersteunt. Teammanager Iwan Spekenbrink ziet een mooie parallel met de filosofie van de ploeg: “Ons beleid is keep-challenging, de aanpak moet het verschil maken en dat is in de kern wat Zeven voor Leven ook ondersteunt. Geen genoegen nemen met de huidige stand van de techniek. Kanker zien betekent iets bedenken waardoor je het eerder ziet. Daardoor vergroot je de kans om mensen te genezen en wordt de kwaliteit van leven na behandeling beter; dat is het allerbelangrijkste!”  

Ook kopman Tom Dumoulin ziet het parcours over o.a. de Zevenheuvelenweg wel zitten. In de aanloop naar de proloog beschreef hij de route als: “Een pittig en uitdagend rondje!” Ook de deelnemers zijn bij terugkomst enthousiast: “De combinatie van zo’n prachtige omgeving en zo’n ontzettend mooi doel. Dat is heel gaaf bij te zijn! Maar ook zij voelen de hoogtemeters: “De muur van Beek is echt een muur” Als je drie keer de oude holleweg op fietst denk je dat je dood gaat, maar dat ga je niet!

 

Meer dan 2000 hoogtemeters, en dat gewoon in Nederland

Een gemakkelijke opgave om op 26 mei de 7 rondes te fietsen wordt het dan ook niet. “Bij elkaar opgeteld zit je na het fietsen van 7 rondes op meer dan 2000 hoogtemeters (2359 om precies te zijn) en dat gewoon in Nederland”, licht Johan Tiesnitsch, voorzitter van Stichting Zeven voor Leven, toe. Eeen deelneemster aan de eerste van Zeven voor Leven vult aan: “Laten we met zijn allen brandstof en reiskosten besparen in plaats van naar Zuid-Frankrijk te rijden. Het komt allemaal ten goede aan Kanker Zien.” Daarbij ben je niet een hele week van huis, echter maar 1 of 2 dagen; ook dat maakt Zeven voor Leven laagdrempelig, zowel qua tijd als kosten.

 

Kanker is geen dodelijke ziekte meer

Door zich te laten sponsoren via een persoonlijke pagina op de website, proberen deelnemers aan Zeven voor Leven zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar Kanker, specifieker: het eerder diagnosticeren en gerichter behandelen van tumoren. Hiermee beoogt Stichting Kanker Zien  niet alleen de kans op een succesvolle behandeling te vergroten, maar verbeteren ze ook de kwaliteit van leven na behandeling. “Kanker is geen dodelijke ziekte meer, maar daarvoor moet je het vroeg kunnen opsporen. Als je weet waar de vijand zit, hoeveel munitie hij heeft en achter welke zandhopen hij zich verborgen houdt dan kun je hem treffen. En dat is wat we doen: we willen de tumoren treffen, liefst nog voor ze uitgezaaid zijn”, aldus professor dr.  Jelle Barentsz die namens het Radboud UMC Oncologiefonds. Voor het ophalen van geld is door de organisatie geen minimum bedrag vastgesteld, maar men verwacht dat €539,- (7x€77) per deelnemer zeker mogelijk moet zijn.

 

Iedereen heeft zijn eigen verhaal

Naast wielerliefhebbers richt Zeven voor Leven zich op mensen die kanker van dichtbij hebben meegemaakt. Voor veel deelnemers is de proloog naast een kennismaking met het parcours ook een eerste moment om hun verhaal te delen. Tijdens de gezamenlijke lunch blijkt dat iedereen zijn eigen persoonlijke motivatie heeft zich in te zetten voor dit goede doel. Maar pas als deelnemer Richard van Zeist aan het woord komt tijdens de opening van het evenement wordt iedereen echt stil. Geïnspireerd door het nummer imagine gaat hij persoonlijke verhalen langs van naasten die de ziekte te veel is geworden of juist te boven zijn gekomen. “Imagine als ik 26 mei de 7 rondes fiets en ik daarmee het verschil kan maken om mensen een kans op genezing te geven.” Ook gedurende de tocht komt bij sommige deelnemers de emotie naar boven; “Je denkt aan omkeren en de berg afgaan maar als je beseft dat je naasten dat niet kunnen, zet je door!”

Ook Julia Soek die namens team Sunweb meefietste met de proloog vind het om alle persoonlijke verhalen te horen: “je ziet ook echt de persoonlijke betrokkenheid bij het evenement, ik ben dan ook trots dat ik daar namens mijn team bij mag zijn.”

 

26 mei 2019

Met de proloog is het startsein gegeven voor de voorbereiding op de eerste editie in mei 2019. Deelnemers zullen de komende tijd veel kilometers trainen om de uitdaging tijdens het jaarlijks op de 4e zondag van mei terugkerende evenement in Berg en Dal aan te gaan. Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website www.zevenvoorleven.nl. Ook Frits Barend gaat zijn uiterste best doen er 26 mei bij te zijn. “Mei is normaal mijn vakantiemaand maar ik ga mijn vrouw vragen of we hem niet iets kunnen verzetten. Want hier moet je bij zijn!”