9 oktober 2018

Burgemeester Slinkman is even metselaar

Het ziet er altijd zo makkelijk uit wanneer de ervaren jongens het doen, maar wanneer je het zelf moet doen valt het toch nog vies tegen. En daar kwam burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal vrijdag tijdens een korte metselcursus ook achter. De burgemeester ging op bezoek bij Triton Support, het bedrijf van Daan Rouw. Dit om wat aandacht voor het vak te genereren. Het bedrijf is gelegen aan de Industrieweg 29 in Groesbeek en huurt één van de hallen van het pand. Daar kan een opleiding tot metselaar worden gevolgd. Binnen zes weken kunnen de meesten al aardig mee in de bouw, weliswaar onder begeleiding. Binnen zien we al wat muurtjes staan; de een wat verder gevorderd dan de ander. De gebruikte technieken zijn ook anders. Slinkman kijkt eerst toe hoe cursist Sven bezig is met het metselen van een muurtje. De cursist heeft enkele jaren geleden al een cursus gevolgd, maar deze om persoonlijke redenen niet afgerond. Nu pakt hij de draad (of stenen in dit geval) weer op. Het gaat erg soepel. Foto: Burgemeester Mark Slinkman, samen met Daan Rouw van Triton Support.  DeGroesbeek.nl.

“Lijkt makkelijker dan het is”

Na de nodige uitleg is het tijd voor Slinkman om, gewoon in pak, ook een paar steentjes te leggen. Eerst pakt hij te weinig metselspecie. Specie bestaat uit zand, cement en water. “Ja, ik ben gewend om met gemeenschapsgeld te werken, dus ik ben wat zuinig”, grapt hij. De steentjes liggen in het begin nog niet allemaal even recht, maar met wat hulp van Rouw begint het ergens op te lijken. Uiteindelijk komt er wat meer routine in. “Het lijkt makkelijk, maar dat is het niet”, zegt Slinkman.

Huidige baan toch maar even houden

Na één rij stenen gelegd te hebben kijkt de burgemeester naar het muurtje. “En? Zou het wat worden met me?”, vraagt hij aan Rouw. Slinkman krijgt een voldoende, maar zou bij het volgen van een cursus toch ook wat weken nodig hebben, schat Rouw in. “Je komt er wel, maar houd je huidige baan nog maar even aan”, klinkt het.

Onder het genot van een bekertje koffie wordt er nog wat nagepraat en zit de cursus voor Slinkman er op. Naast het tappen van biertjes kan hij dus ook een beetje metselen.

[Foto’s] Burgemeester Slinkman is even metselaar