30 september 2018

Raad Berg en Dal heeft alsnog voorkeur voor melkfabriek in Groesbeek

GROESBEEK – De gemeenteraad van Berg en Dal heeft alsnog de voorkeur voor een melkfabriek op de locatie Dennenkamp 1B in Groesbeek. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Een en ander zal nog wel onderzocht worden. De gemeenteraad van Berg en Dal zei in december 2017 nog “nee” tegen de plannen om op de locatie Dennenkamp 1B (voormalig pluimveebedrijf van Van Deurzen) een melkfabriek te vestigen. Het idee komt uit de koker van Kees Koolen van Dutch Dairy Genetics (DDG), die de kippenfarm in 2016 voor 1,2 miljoen euro heeft gekocht en er iets anders mee wilde doen om overlast voor de buurt te beperken. Dit ook in overleg met de provincie Gelderland en gemeente Berg en Dal. 

Maar wat moest er dan wel komen? Een bouwlocatie voor carnavalsverenigingen zodat er op de huidige locatie bij de nissenhutten aan de Cranenburgsestraat woningbouw kan plaatsvinden? Nee, dat idee is al onderzocht en de woningbouw blijkt niet genoeg geld op te leveren. Een kartbaan of een speelhal? Ook niet, want dat trekt teveel verkeer aan. Wonen, horeca of een sportcentrum? Daar zijn enkelen wel mee akkoord, maar veel draagvlak is er niet.

Door de besluiteloosheid in de raad, voerde Koolen de druk wat op. De rechten voor het houden van kippen liggen er nog, dus er kunnen op korte termijn 220.000 kippen in. “Ik ben anders bang dat ik over 10 jaar nog geen stap verder ben”,  liet Marcel Schiphorst, de zegsman Koolen, weten tijdens een informatiebijeenkomst eerder dit jaar. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet de terugkeer van kippen echter niet zitten.

En dus kwam het plan voor een melkfabriek weer op tafel. Donderdag stond het dossier opnieuw op de politieke agenda en moest er voor Koolen duidelijkheid komen. Ditmaal was er wél een meerderheid voor de melkfabriek: GVP (2), Polderbreed (3), CDA (4), PvdA (1) en GJS (2) waren voor: 12-11. Hoewel geen grote meerderheid, was het voldoende om tot het besluit te komen. Overige partijen wilden een woonconcept of hadden geen voorkeur voor één van de voorliggende opties.

Voor Berg en Dal en VVD Berg en Dal noemden het onbehoorlijk bestuur, gezien het eerdere standpunt van de raad in december. Burgemeester Mark Slinkman liet weten dat dat formeel gezien geen definitief raadbesluit betrof. “De beginselen van behoorlijk bestuur worden hier niet geschonden”, verdedigde hij.

Wat Koolen met deze nipte meerderheid en besluit gaat doen is nog niet bekend. Dat zal de komende tijd moeten blijken; de bal ligt nu bij hem. (Tekst deGroesbeek.nl)