16 september 2018

3oeverfestival bij de familie Bittenbinder in Ooij.

Tijdens het 3oeverfestival kon men bij János Bittenbinder (schilder/kunstenaar) en zijn zoon Mátyás Bittenbinder aan de Hezelstraat 17 te Ooij genieten van de schilderijen van János en de foto’s van Mátyás.   zie de foto’s.

János Bittenbinder

Licht heeft mij altijd gefascineerd. Het heeft zoveel verschijningsvormen, zoveel gezichten en geheimen. Ik denk dat ik die nooit volledig zal kunnen doorgronden. Schilderen gaat dus in mijn beleving in wezen over kleur en licht. Schilderen beschouw ik niet als werk, niet als een beroep, maar het is veel meer. Het is zo vanzelfsprekend als ademhalen. Ik wil ook niets anders doen dan schilderen.
Ik geniet ook intens van de ambachtelijke kant, het vakmanschap van het schilderen. Mijn fascinatie met schilderen is dat ik in staat ben met levenloze dingen zoals verf en doek iets tot stand te brengen dat de ziel raakt. Dat ik iets schep wat tot nu toe niet bestond. Schilderen is eigenlijk muziek maken met licht en kleur.

 

Mátyás Bittenbinder, bioloog (Nijmegen 1992) bracht als kind vele uren door in zijn vaders atelier. Daar heeft hij in de imponerende schilderijen van zijn vader János het spel van licht en kleuren zien ontstaan.

Toen hij zes jaar oud was, leerde zijn vader hem met de camera om te gaan en maakte hij zijn eerste foto met zijn eigen Asahi Pentax camera. Vier jaar later kreeg hij zijn eerste digitale camera. Vanaf dat moment wilde de jonge Mátyás, geïnteresseerd in alles wat bloeit en groeit, het liefst alles wat hem fascineerde vastleggen in foto’s.