24 augustus 2018

Bisschop de Korte van Den Bosch in Beek

Het was een bijzondere viering, vrijdagavond in de Grote Bartholomaeuskerk van Beek. In de week dat bekend werd dat het parochiebestuur de kerk te koop gaat zetten, droeg bisschop Gerard de Korte  van het bisdom ”s-Hertogenbosch er een mis op. Het comité Red de monumentale Sint-Bartholomaeuskerk had zich ingespannen voor zijn komst. De mis werd gehouden bij gelegenheid van het feest van Heilige Apostel Bartholomaeus, de patroonheilige  van de kerk. De kerk was zeer goed gevuld. Uiteraard was de discussie over de onzekere toekomst van het gebouw de bisschop niet ontgaan. In zijn toespraak riep hij op tot wijsheid van het kerkbestuur, het dorp,het comité en het bisdom. ,,Wijsheid betekent overleggen en mét elkaar nadenken hoe je dit prachtige gebouw een goede bestemming geeft”.  Burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal was samen met wethouder Sylvia Fleuren aanwezig. Hij toonde zich in de Gelderlander zeer begaan met het lot van de kerk en was kritisch over de verkoopplannen. Hij wil de partijen met elkaar in contact brengen. Verder werkten aan deze Eucharistieviering pastoor-deken Henk Janssen mee, alsmede het parochieel Mannenkoor Sint Caecilia en het Parochieel gemengd koor Beek-Ubbergen.  Cor van Wageningen was de organist en dirigent. Na afloop maakte de bisschop nog een ronde over het kerkhof en liet hij zich voorlichten door de beheerders. Er werd afgesloten met koffie in Hotel-restaurant ’t Spijker. zie de foto’s