27 juli 2018

Hiroshima 6 augustus 1945- 6 augustus 2018: in gedenken zit de toekomst.

Persbericht. De burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki hebben in 1982 het initiatief genomen om te komen tot een wereldwijde beweging tegen het gebruik van atoomwapens. Burgemeester Slinkman is lid van deze beweging Mayors for Peace en samen met hem zijn er wereldwijd meer dan 6600 burgemeesters die zich verbonden hebben met dit initiatief. Bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek staat de Vredeszuil, in 2002 aangeboden door de Werkgroep Vredesinitiatieven aan het museum. Over de hele wereld staan er meer dan 200.000 van dergelijke vredeszuilen. Na een initiatief van de Japanse geestelijk leider Masahisa Goi in 1955 ontwikkelde zich een wereldwijde organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties. Standplaats is New York.

In 2015 organiseerde de Werkgroep Vredesinitiatieven de tentoonstelling ‘Tekenen van hoop’ in het Kulturhus in Beek. Dit naar aanleiding van het feit dat 70 jaar geleden een atoombom op Hiroshima viel. Naast beelden van de verwoestingen is er toen voor gekozen om juist ook tekenen van hoop te laten zien. In het bijzijn van de Japanse ambassadeur en toenmalig burgemeester Keereweer is de tentoonstelling geopend en zijn papieren kraanvogels gevouwen onder leiding van de Japans- Nederlandse Yoko Huijs. Kraanvogels vouwen als teken van vrede.

Maar de kernwapens zijn de wereld nog niet uit, integendeel, ze worden grootschalig gemoderniseerd en er komen nieuwe landen bij die erover beschikken, zoals Noord Korea. In New York steunden het afgelopen jaar 122 landen een algeheel verbod op kernwapens in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Helaas was Nederland daar niet bij, omdat het tegenstrijdig is met het NAVO-lidmaatschap. Alle landen die over kernwapens beschikken waren niet aanwezig bij de stemming.

In ZOZ, het tijdschrift voor ‘doen-denkers’, staat in het zomernummer nog eens op een rij wat modernisering van kernwapens inhoudt. Je zou er bijna een doemdenker van worden.

Maar wat kan je dan doen?

Bijvoorbeeld op 6 augustus een bezoek brengen aan het Bevrijdingsmuseum en in de tuin buiten het café naar de Vredeszuil lopen en daar een paar mintuten vertoeven en gedenken dat 73 jaar geleden de eerste atoombom viel op Hiroshima met zoveel slachtoffers. Of gewoon een kaarsje branden thuis.

Dat is al heel wat! Werkgroep Vredesinitiatieven gemeente Berg en Dal. Juli 2018