6 juni 2018

Nieuw informatiepaneel 1944-1945 onthuld in Heilig Landstichting.

Hoge Amerikaanse militairen, een aantal historische legervoertuigen en een overvliegende Piper Cub brachten woensdagmorgen  een eerbetoon  bij de onthulling van een nieuw historisch informatiepaneel 1944-1945 langs de Nijmeegse baan t.o 114 (Rozenhof) in Heilig Landstichting. De Amerikaanse luitenant kolonel Stefan King, majoor Brent Lacy van de Amerikaanse luchtmacht en de kersverse wethouder Irma van de Scheur van de gemeente Berg en Dal waren hierbij aanwezig. Na een welkomstwoord door Marco Sillissen en een inleiding door Frans Geertsen, secretaris van de Heemkundewerkgroep Heilig Landstichting, werd er muziek ten gehore gebracht terwijl intussen de Piper Cub een aantal keren overvloog en de groep historische voertuigen was gepasseerd, werd het bord onthuld. Jeanne Melchers van het Bevrijdingsmuseum las een gedicht voor en de ceremonie werd afgesloten met de volksliederen van Amerika en Engeland. zie de foto’s  deel 1deel 2

Het nieuw onthulde bord geeft uitleg over de Airstrip voor Piper Cubs die van daaruit verkenningsvluchten uitvoerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verder is er een verhaal over een ontspoorde Duitse trein bij de Sionsweg, en het Hospitaal en noodkerkhof tussen de Sophiaweg en Koning Davidlaan. Daar werden in de oorlog 234 soldaten begraven. Na de oorlog zijn de slachtoffers herbegraven op begraafplaats Jonkerbos, waar een zuil herinnert aan het noodkerkhof Mariënbosch. 

Het paneel was een idee van de werkgroep Historisch informatie Paneel, Heemkundewerkgroep Heilig Landstichting en de Stichting Groesbeek Airborne Vrienden. 

Bij de onthulling waren ongeveer 70 belangstellenden aanwezig.  Het was deze dag precies 74 jaar geleden dat de invasie in Normandië was. ( D-Day)