2 juni 2018

Presentatie boek WATER ALS WAPEN in Ooijpolder en Duffelt.

Zaterdagmiddag werd in de Thornsche Molen te Persingen het nieuwe boek  van de Heemkundekring de Duffelt, “Water als wapen in Ooijpolder en Duffelt gelanceerd. Ruim 80 personen hebben deze presentatie bijgewoond. De eerste 2 exemplaren werden door voorzitter Paul Remy uitgereikt aan Jan van Eck en Jan Smit, omdat zij een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van boek hadden. Paul Remy: “Ik ben bijzonder blij vandaag samen met u de nieuwe Heemstudie ten doop te houden. Het boek is een belangrijke toevoeging en vastlegging van onze lokale geschiedenis voor de heemkundekring. Na de luchtlandingen van 17 september 1944 loopt de opmars al snel vast. Waar de oorlog in de Ooijpolder en Duffelt tot dusver ‘betrekkelijk geruisloos’ is verlopen, barst nu het geweld in alle hevigheid los. Vanuit de heuvelrug wordt het poldergebied (bezet gebied) beschoten. De bevolking wordt geëvacueerd. Zij zijn het slachtoffer geworden van het oorlogsgeweld. Huis en haard en al wat vertrouwd is wordt achtergelaten. “.  Het boek is geschreven door Hans van der Wiel (Millingen 1946) die een belangrijke periode in oorlog, van november 1944 tot februari 1945, beschreven en onderzocht heeft. Het boek  is verschenen zonder één cent subsidie van de gemeente, overheid en zonder financiële bijdragen van anderen. De heemkundekring De Duffelt geeft deze Heemstudie geheel op eigen kracht uit, omdat zij deze periode (nov 44 – febr. 45) in Ooijpolder en Duffelt een bijzonder plaats willen geven voor de toekomst met dit boek.  Verkoopadressen: Heemkundekring De Duffelt, Primera Beek en Millingen, Spar Ooij en Leuth, Supplement Beek, Wijnkoperij Jos Peters Beek en in de boekwinkels in de omgeving.


Water ALS WAPEN in Ooijpolder en Duffelt

Van november 1944 tot februari 1945

Er is veel geschreven over Operatie Market Garden, de opmars van de geallieerden van zuid naar noord. Over de uiteindelijke aanval, Operatie ‘Veritable’ is wel wat meer bekend, maar nauwelijks iets over de strijd in de polderlaagte tussen de stuwwal van Kleve-Nijmegen en de Rijn, respectievelijk de Waal.

Als de Canadezen de Amerikaanse luchtlandingstroepen rond half november hebben vervangen, komen er ook problemen met het water. Het lijkt erop dat de Duitsers aan het werk zijn om een Duitse Waterlinie op te zetten tussen de Ooijpolder en de Duffelt. Het water wordt een wapen.

In dit boek wordt in klare taal uiteengezet dat water als wapen twee kanten op werkt. De Duitsers profiteren niet alleen van het water, maar hebben er ook last van. De veel beter uitgeruste Canadezen kwamen na de gevechten dagenlang vast te zitten op de bovenverdiepingen van huizen in de dorpen. De strijd wordt langzamerhand een logistiek probleem.

Het vele archiefwerk, door de auteur verricht, leverde een schat aan nieuwe informatie op. Het boek is rijk voorzien van illustraties, waarvan een deel uit Canadese militaire archieven die nog nooit eerder gepubliceerd zijn.

Hans van der Wiel (1946) is sociaalgeograaf en historische geïnteresseerd. Hij publiceerde het boek ‘Assen ’40 – ’45 Oorlog en Bevrijding’ en ‘De oorlog die niemand zag’ in het Millings Jaarboek.

Boek uitvoering: formaat 17 x 24 cm 192 pagina’s, full colour.

ISBN/EAN: 978-90-827736-1-3, prijs € 17.50, verschijnt 2 juni.