18 mei 2018

Expositie fotograaf Ton Wieland , Bemmel 19 juni 1942–3 november 2017 in Nijmegen.

Foto’s van Ton , een Beekse fotograaf, zullen zaterdag 19 en zondag 20 Mei  1e Pinksterdag, te zien zijn in de Dorpsschuur, Oosterhoutsedijk 29 in Lent, beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur. Ton was een enthousiast amateurfotograaf die begonnen is in het analoge tijdperk, hij ontwikkelde  zich tot een Nikon adept, maar hij fotografeerde ook met een tweeogige  Rollei 6×6 camera. De voorliefde voor bomen is duidelijk in zijn werk te onderkennen, maar ook landschappen en architectuur zijn te zien. Hij maakte veel foto’s tijdens reizen, onder andere naar Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ook dicht bij huis, soms op de fiets, trok hij er op uit en wist hij interessante motieven in  foto’s vast te leggen.

Daarbij gebruikte hij vaak, vooraf of achteraf, filters om de structuur van bladeren en boomschors te benadrukken. Toen het digitale tijdperk aanbrak, wist hij zich deze nieuwe technieken eigen te maken. Zijn Doka werd verwisseld voor Photoshop, Lightroom en Nikon Capture. Soms fotografeerde hij nog analoog en ontwikkelde hij zelf, waarna hij de negatieven scande en ze in de digitale printer afdrukte. Ton was zeer bedreven in het digitaal printen, hij leerde zijn collega fotografen bij fotoclub Nijmegen hoe je met een printer om moest gaan. Van deze fotoclub is hij jarenlang een uitstekende secretaris geweest. Ton heeft verschillende prijzen gewonnen met zijn foto’s, maar bescheiden als hij was laat ons een schat aan fotomateriaal na, vandaar dat zijn fotovrienden besloten hebben,  in samenwerking met zijn vrouw, Thérès, postuum een foto expositie te organiseren. Deze is te zien in de Dorpsschuur in Lent. Iedereen die van fotografie houdt is daar welkom om een deel van het werk van Ton Wieland te bewonderen