5 mei 2018

Dodenherdenking in Leuth 2018.

Vrijdagavond 4 mei was ook in Leuth weer een dodenherdenking . Deze keer was de bijeenkomst voor de tweede keer in het Kulturhus.  Leuth herdacht deze keer haar oorlogsslachtoffers en stond stil bij vrede en vrijheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verloor Leuth meerdere dorpsgenoten. Een gedenksteen op het plein voor de kerk houdt de namen van de burgerslachtoffers in herinnering.  Het andere monument houdt de namen van de militaire slachtoffers in gedachten. En o.a. voor deze slachtoffers was er in het Kulturhus een herdenkingsbijeenkomst waaraan medewerking werd verleend door het familiekoor Les Alouettes met Peter Rutten op piano en waar gesproken werd door het raadslid Theo van der Velden namen de gemeente Berg en Dal. Eigenlijk zou wethouder Sjaak Thijssen komen, maar die moest in Groesbeek bij de herdenking op het Canadese ereveld de honneurs voor burgemeester Mark Slinkman waarnemen, die niet aanwezig kon zijn omdat hij een rugwervel heeft gebroken. Willem Schenk, lid van het organiserend comité had een aantal vragen gebundeld van de leerlingen van de basisschool ’t Bijenveld en deze voorgelegd aan inwoners van Leuth die de oorlog hadden meegemaakt. Ook konden vragen gesteld worden aan Jan Vierboom, die in de zaal aanwezig was. Gezamenlijk werd het lied Land of Hope and Glory gezongen. Na de bijeenkomst in het Kulturhus volgde een stille tocht naar de oorlogsmonumenten, waar muziekvereniging DES de muziek verzorgde en waar de kransleggingen werden gedaan. De foto’s van de kransleggingen werden gemaakt door Han van den Brink. zie de foto’s in Kulturhus en stille tocht.   zie de foto’s van Han vd Brink